Ten gevolge van het bombardement op 14 mei 1940, waren er in de binnenstad geen bruikbare panden meer. Daardoor heeft de bezetter de benodigde panden aan de Heemraadssingel gevorderd.
In het pand Heemraadssingel 226 was de Sicherheitsdienst gevestigd. De plaatselijke chef was Herbert J. Wölk.
De SD bestaat in Nederland slechts uit 300 à 350 politieambtenaren, maar slaagt er niettemin in om gedurende de bezetting een atmosfeer van schrik en angst onder de bevolking te verspreiden. De organisatie heeft zijn hoofdkwartier in Den Haag en Aussen(dienst)stellen (buitenposten) in zes grote steden waaronder Rotterdam.
De SD houdt zich bezig met de bestrijding van het verzet, de vervolging van joden en met bepaalde vormen van gewone criminaliteit, zoals de zwarte handel. Daarbij is de SD in belangrijke mate afhankelijk van de medewerking Nederlandse politie. Arrestanten verblijven meestal maar kort aan de Heemraadssingel, na het eerste verhoor worden zij veelal afgevoerd naar de gevangenis is Scheveningen, in de volksmond bekend als het 'Oranjehotel'. Arrestanten kunnen met een waarschuwing of boete worden vrijgelaten, voor een Duitse rechtbank worden gebracht of zonder vorm van proces voor onbepaalde tijd in 'Schutzhaft' (een soort preventieve hechtenis) in een concentratiekamp worden vastgehouden. Vanaf september 1944 kan de SD bovendien zelfstandig verzetsstrijders liquideren. Veel gearresteerde verzetsmensen worden gevangen gehouden om als slachtoffer te dienen bij represailles.
Het pand is inmiddels gesloopt.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!