TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Opgeblazen spoorbrug (#10)

Opgeblazen spoorbrug

We staan nu op de Hulsterbrug over het Eindhovensch Kanaal. De volgende brug richting Eindhoven is de spoorbrug. De brug ligt ongeveer op de grens van Geldrop en Eindhoven. De spoorbrug is aangelegd in 1913 toen de spoorlijn Eindhoven-Weert tot stand kwam.
In de nacht van 17 op 18 september 1944 hebben de Duitsers in een poging om de opmars van de geallieerde troepen te ontwrichten, de spoorbrug opgeblazen. De schade was enorm. De twee bruggen braken middendoor en vielen in het kanaal. De scheepvaart vanuit de Zuid-Willemsvaart naar Eindhoven was gestremd tot 25 mei 1945.
Vanzelfsprekend was er geen treinverkeer mogelijk vanuit het zuiden naar Eindhoven en verder. Geldrop was het laatst bereikbare station. Vandaar dat de speciale gepantserde trein van opperbevelhebber Eisenhower een week lang op het station van Geldrop heeft gestaan, waar die diende als vergaderruimte. Behalve de spoorbrug heeft de Duitse bezetter de Lungendonkse brug en de Keersluisbrug (aan het einde van het Eindhovensch kanaal) toen ook vernield. De huidige spoorbrug is niet meer die van 1944 want in 1987 is de spoorbrug vervangen door een geheel nieuwe brug.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Martin Damen (3, 4)