TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graf Ere Luitenant-Kolonel Mesmaekers

In het familiegraf Mesmaekers rust o.a. Ere Luitenant-kolonel Gaston Herman Jules Marie Mesmaekers, oud-strijder in beide wereldoorlogen. Geboren op 16 oktober 1888 te Turnhout overleed Gaston op 03 december 1982 te Oostende.

Nam als onderluitenant bij het 5de Regiment Lansiers deel aan de Slag der Zilveren Helmen te Halen. Bekwam het ridderkruis in de Leopoldsorde op 13 november 1914 voor zijn stoutmoedigheid en initiatief tijdens een verkenning in Aalst en voor zijn dapperheid bij de verdediging van een brug onder hevig vijandelijk artillerievuur. Vocht aan het IJzerfront, werd eind 1916 Artillerieofficier en muteerde op 25 november 1917 naar het Militair Vliegwezen. Deel uitmakende van het 6de verkenningsescadrille fungeerde hij tot het einde van WOI, tijdens 41 oorlogsvluchten, als waarnemer-fotograaf. Zijn 8 frontstrepen en het oorlogskruis 1914-1918 met 3 palmen getuigen zijn daden tijdens WOI.

In 1920 werd Gaston onderrichter in het Centre d’Instruction des Sous-Lieutenants Auxiliaires de Cavalerie (CISLAC). Nam in 1924 en 1928 individueel en in teamverband deel aan de Olympische Zomerspelen in de categorie jumping.

Als bevelhebber van de 2de Groep van het 2de Regiment Gidsen streed Majoor Mesmaekers met zijn manschappen tijdens de Achttiendaagse Veldtocht. Eens vrijgelaten uit het krijgsgevangenschap sloot hij zich in september 1940 aan bij het Belgisch Legioen (het latere Geheim Leger). Hij hergroepeerde de cavalerieregimenten en oefende een steeds belangrijkere rol in de weerstand uit. Leverde in het eerste bezettingsjaar belangrijke militaire inlichtingen rechtstreeks aan Kolonel Daumerie en organiseerde een schuiloord.
Ondanks levensgevaarlijke risico’s en moeilijke omstandigheden voerde Gaston vanaf januari 1944 tot aan de bevrijding de functie uit van Commandant van de Zone II, provincie
Antwerpen-Limburg. Hiervoor werd hem de Britse King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom en de US Medal of Freedom verleend. Frankrijk verleende hem de Medaille Commémorative Française de la Guerre 1939-1945 met staafje France. België maakte hem Commandeur in de Leopoldsorde met palm en hij ontving ook de medaille van de Weerstand.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michel Mesmaekers & Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1, 3), Michel Mesmaekers (2)

Gerelateerde boeken

51.318169, 4.9577157