TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 022: Een brug te ver

Een brug te ver
Het veroveren van de brug over de Rijn bij Arnhem, het hoofddoel van operatie Market Garden, bleek een onmogelijke missie. Het lukte 750 lichtbewapende parachutisten om vlakbij de brug voet aan de grond te krijgen. Daar werden vier dagen lang zware gevechten geleverd, maar de brug en de stad bleven in Duitse handen.

De Slag om Arnhem, van 17 tot 26 september 1944, was het laatste hoofdstuk van operatie Market Garden. De moedige poging om een snelle doorbraak naar het hart van Duitsland te forceren, kwam in deze stad abrupt tot stilstand. De missie ging gepaard met ontzettend veel pech. Dichtbij de brug waren geen geschikte landingsplaatsen voor de parachutisten, waardoor zij soms moesten landden op 15 kilometer van hun doel . De licht bewapende parachutisten kregen bovendien te maken met onverwacht zware tegenstand. Gepantserde SS-eenheden waren toevallig in de regio Arnhem aanwezig om zich te reorganiseren en uit te rusten van de slag om Normandië.

De Duitse tanks blokkeerden alle toegangswegen naar Arnhem waardoor voorraden en versterkingen de kleine Britse gevechtsgroep onder leiding van luitenant-kolonel John Frost niet konden bereiken. Zij bevonden zich inmiddels vlakbij de brug in de binnenstad van Arnhem. Het mislukken van de operatie was ook te wijten aan slechte weersomstandigheden in Engeland. Dankzij dichte mist konden bevoorradingsvliegtuigen niet op tijd vertrekken en kwamen veel later in Nederland aan dan gepland. Tegen de tijd dat ze aankwamen, waren de meeste landingsplaatsen rond Arnhem alweer ingenomen door de sterke Duitse troepen. Daar bovenop mislukte ook nog de radiocommunicatie van de geallieerden. Het grootste probleem was dat de landtroepen niet op tijd arriveerden om hun Airborne-kameraden te hulp te schieten.

Na de slag om Arnhem, op 26 september, werden 95.000 inwoners van de stad en omliggende dorpen gedwongen hun huizen te verlaten, omdat de Duitsers de noordelijke oever van de Rijn wilden ombouwen tot een zwaar versterkte verdedigingslinie. Hierdoor veranderde Arnhem in een spookstad.

Audiospot - Een brug te ver



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberationroute.com
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken