TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Lancaster R5682

De Engelse Lancaster werd 75 jaar geleden door afweergeschut geraakt en daarna achtervolgd door een Duitse nachtjager. Al brandend boorde het vliegtuig zich vervolgens in het laagveenmoeras. De berging van de bommenwerper is noodzakelijk, omdat het terrein moet worden schoongemaakt. Het vliegtuig ligt namelijk deels in de oude vuilstortplaats van Leeuwarden en dit gebied is vervuild.

De laatste vlucht van Lancaster R5682:
In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 september 1942 stegen 251 vliegtuigen, waaronder 17 Lancasters, op van bases in Zuidwest-Engeland. Doelwit van het Bomber Command waren de Focke Wulf vliegtuigfabrieken in de Duitse stad Bremen. De geallieerden kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf: tijdens deze operatie gingen twaalf Britse bommenwerpers verloren. Lancaster R5682 –vertrekbasis was het Engelse vliegveld Syerston– werd boven de Friese Waddeneilanden door Duits afweergeschut op de korrel genomen. De Messerschmitt Bf 110, een Duitse nachtjager die Leeuwarden als basis had, deed het nog eens dunnetjes over.

Slachtoffers:
De vlammen sloegen uit het Britse vliegtuig, en om 2.51 uur stortte het neer, voordat het Duitsland had bereikt en zijn bommenlast boven Bremen had kunnen uitwerpen. In de Alde Feanen (Oude Venen), tussen Warten en Eernewoude, zuidoostelijk van Leeuwarden, boorde het toestel zich in de drassige bodem. Het kwam gedeeltelijk op de vuilstortplaats van de Friese hoofdstad terecht en gedeeltelijk in een smalle waterloop, de Neare Saiter (Nauwe Saiter). Drie van de zeven bemanningsleden kwamen om. In Warten en in Eernewoude liggen de bemanningsleden begraven en de derde is nooit gevonden. De kans bestaat dat er dus nog stoffelijke resten in het vliegtuig zitten. De andere vier bemanningsleden werden gevangen genomen.

De locatie is alleen te bereiken per boot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)