TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Bouchery Gemeentelijke Begraafplaats Mechelen

Désiré Bouchery, geboren in Gent (1888), moet reeds op jonge leeftijd, wegens het voortijdig overlijden van zijn vader, instaan voor het onderhoud van het gezin. Ondanks zijn uitstekende schoolresultaten moet hij zijn humaniorastudie aan het Gentse atheneum vroegtijdig onderbreken. Onder invloed van zijn vriendenkring wordt hij lid van ‘Reiner Leven’ en ‘de Socialistische Jonge Wacht’, wat de wortel vormt van zijn latere politieke carrière binnen de BWP, de Belgische socialistische partij.
Om voltijds met de socialistische gedachte te kunnen bezig zijn wisselt hij zijn eerste job als bankbediende voor de functie van redacteur bij de krant de ‘Vooruit’.
In 1913 begint hij binnen de Centrale voor Arbeidersopvoeding jonge socialisten op te leiden voor hun militante activiteiten.
In 1919 wordt hij verkozen tot volksvertegenwoordiger. Later wordt hij nog schepen van onderwijs in Mechelen en minister van PTT van 1936 tot 1938.
Aan zijn aktiviteiten komt een bruusk einde wanneer het Duitse leger België binnenvalt op 10 mei 1940. Die avond al krijgt Mechelen de eerste Duitse brandbommen te verduren.
Op 17 mei om 10.30u neemt de Duitse generaal-majoor Karl Kriebel het bestuur van de stad Mechelen over. Bouchery vertoont zich kort nadien niet meer op de Mechelse gemeenteraad en op 14 december 1941 zal de bezetter hem ook verplichten alle onderwijsactiviteiten te stoppen. Dit betekent meteen het einde van zijn politieke en opvoedkundige activiteiten.
Inmiddels ontwikkelt er zich ook in Mechelen een verzetsbeweging. Regelmatig zijn er schermutselingen en granaataanslagen. Zo ontploft er op 13 mei 1941 een geweergranaat voor de gebouwen van de Kreigskommandatur.
Hoewel er geen schade of gewonden zijn, is de maat voor de Duitsers vol.
Op 23 mei zal het Duits commando de gevreesde tactiek van ‘Wahlgeisel’ hanteren: hierbij worden notabelen van een stad uitgekozen en als gijzelaars in gevangenschap genomen als vergelding voor een gepleegde aanslag. Op 26 mei wordt o.a. Désiré Bouchery voor zes weken gevangen gezet in het SS-kamp van Breendonk.
Achteraf zal blijken dat die zes weken dwangarbeid in het concentratiekamp zijn gezondheid fataal zullen kraken . Op 6 november 1944 overlijdt hij ten gevolge van mishandelingen en ontberingen tijdens zijn gijzelneming in het SS-kamp van Breendonk.


Bron : Mechelen blogt – categorie geschiedenis

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Breendonk 1940-1945
Ieder zijn zwarte
Onverwerkt verleden
En wat deed mijn eigen volk?