Begraafplaats Hortsedijk
Rond 1918 is een katholieke begraafplaats aangelegd bij de weg naar Stiphout ter hoogte van de Steenfabriek.
Op deze begraafplaats bevinden zich drie Nederlandse oorlogsgraven.
Bernardus (Ben) van Dorst, verzetsstrijder, (geb. 16 januari 1907) komt om het leven door vijandelijk vuur als hij als Rode Kruis medewerker hulp wil bieden. Van Dorst wordt in 1929 aangesteld als technisch ambtenaar bij het Waterschap Stroomgebied de Aa en is gestationeerd te Helmond. Hij heeft toestemming van de bezetter om met zijn motor te rijden en kan overal komen. Hierdoor raakt Ben van Dorst betrokken bij de verzetsgroep Albrecht. Ben van Dorst wordt lid van de Knokploeg Bakel en neemt deel aan diverse verzetsacties rond Helmond.
In 1941 wordt Ben van Dorst benoemd tot reservecommandant van de Transportcolonne van het Helmondse Rode Kruis. Op 23 september 1944 komt hij met de Rode Kruisvlag in zijn hand om het leven. Op 27 september wordt hij met Rode Kruis eer begraven op de begraafplaats aan de Hortsedijk.
Bertram Robert Hoogenboom (geb. 13 juni 1924) raakt op 28 oktober 1944 zwaar gewond bij een bombardement in de omgeving van de Steenweg - Mauritslaan. Hij overlijdt de volgende dag in het ziekenhuis.
Leonardus Hubertus Antonius Wijnen (geb. 18 maart 1919) is postbeambte en staat genoteerd als oorlogsslachtoffer. Zijn overlijdensdatum is 25 maart 1944. Vermoedelijk is hij aan de gevolgen van dwangarbeid overleden.
Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!