TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Mierloseweg 130a - Joodse Onderduiker in Huize 'De Raymaert' (#11)

Mierloseweg 130a - Joodse onderduiker in huize 'De Raymaert'
Op de locatie Mierloseweg 130 heeft rond 1845 een boerderij gestaan, die in latere jaren tot woonhuis is verbouwd. Aan de achterkant staat nog een gedeelte van de oude boerderij. In 1898 wordt de woning in neorenaissancestijl verbouwd tot een statig herenhuis. In 1941 is het herenhuis gesplitst in twee woningen. In het linkse gedeelte, Mierloseweg 130a, heeft de Joodse onderduiker Jules de Haas op zolder ondergedoken gezeten. De uit Nijmegen afkomstige Julius Leopold Herman (Jules) de Haas is ten tijde van de mobilisatie 1939-1940 ingekwartierd bij familie Leloup-van Heessel, woonachtig in huize ‘De Peppels’ aan de Stiphoutseweg (nu Hortsedijk 15).

In 1941 roept de Joodsche Raad alle Joodse burgers op om zich te registreren en Jules, die goed op de hoogte is van de politieke situatie in Duitsand, besluit om dat niet te doen. Ook vanwege zijn thuissituatie duikt hij al vroeg onder bij familie Leloup. Op een gegeven moment verhuist Jules de Haas naar villa 'De Raymaert' aan de Mierloseweg 130a, waar Juliette Leloup woont met haar echtgenoot, Jan Raaijmakers. Jules de Haas brengt het laatste jaar van zijn onderduikperiode noodgedwongen door op een ander onderduikadres.

Jules de Haas maakt op 18 september 1944 in Eindhoven de bevrijding mee en hij vreest het ergste voor zijn naaste familieleden. Helaas hebben zij de Holocaust niet overleefd.

Na een lang leven overlijdt Jules de Haas in 2009 op 92-jarige leeftijd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meerdere onderduikers in de omgeving van de Mierloseweg gehuisvest. Met name het adres Mierloseweg 13 is een toevluchtsoord voor vervolgden van het Nazi-regime.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jeroen Koppes (1), Martin Damen (2), Death Valley De Peel (3)