TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Gedachteniskapel St. Jozef (#6)

Gedachteniskapel St. Jozef
Als dank dat de St. Jozefparochie gespaard blijft van het oorlogsgeweld, laat de toenmalige pastoor Van Leeuwen in 1948 een veldkapel bouwen aan de Straakvense Heideweg nabij het riviertje De Aa. De architecten Hans en Nico van der Laan ontwerpen een kapel volgens de sobere architectuurstijl van de Bossche School.

Na verloop van tijd raakt de Sint Jozefkapel in verval en de gemeente laat het gebouw in 1982 slopen in verband met de nieuwe kanaalomleiding. In 1995 wordt door een groep inwoners van Helmond het initiatief genomen om de kapel te herbouwen in het Hortensiapark. De huidige kapel is een replica en is een achthoekig gebouw van circa vijf en een halve meter breed en negen meter hoog. De bovenkant bestaat uit een koepelgewelf. In de kapel bevinden zich gedenkplaten met de namen van Helmondse oorlogsslachtoffers.

De Gedachteniskapel St. Jozef wordt gebruikt voor herdenkingen, zoals de Dodenherdenking op 4 mei en de herdenking van de bevrijding van Helmond op 25 september.

Bevrijdingsmonument Helmond St. Joris en de Draak
Het bevrijdingsmonument is ontworpen door de beeldhouwer Daniel Cornelis (Niel) Steenbergen en is op 25 september 1959 onthuld op het Septemberplein bij de Willem Prinzenstraat. Hoewel het bekend staat als Sint Joris en de draak wordt hier volgens beeldhouwer de aartsengel Michael verbeeld. Het bronzen beeld toont een tweeënhalve meter hoge Sint Michael met een speer in zijn rechterhand. Het beeld staat op een natuurstenen sokkel met aan de voorzijde de jaartallen 1940-1945.

In verband met nieuwbouw en herinrichting van de Willem Prinzenstraat is het monument in 2005 verplaatst naar het Hortensiapark.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jeroen Koppes (1), Martin Damen (2), Death Valley De Peel (3)