TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord "Geslachtofferd In De Kerk" Meigem

De tekst op het bord:
De Duitsers verzamelden een groot aantal burgers en sloten ze op in deze Sint-Niklaaskerk. Op maandag 27 mei 1940 ontplofte er een granaat en 27 opgesloten onschuldige mannen, vrouwen en kinderen kwamen hierbij om.
Het verhaal begon toen op 25 mei het Duitse 192e Infanterieregiment zonder noemenswaardige tegenstand het Schipdonkkanaal bij Meigem overstak. De Belgische 11e en 15e Linieregimenten gaven zich massaal over. Het Duits regiment sloeg een pontonbrug over het Schipdonkkanaal en wilde verder naar Vinkt oprukken. Ze stuitten daarbij op zware tegenstand van de 1e en de 3e Regimenten Ardense Jagers die het gat in de verdediging hadden opgevuld en de Duitsers tot 27 mei tegenhielden.
Op zondag 26 mei kwam het 377e Infanterieregiment de moegestreden Duitse troepen vervangen. Het ontruimde de frontzone. De soldaten leidden inwoners en vluchtelingen naar de kerk van Meigem en sloten hen op. Intussen nam de Belgische artillerie de pontonbrug onder vuur.
Maandagnamiddag 27 mei omstreeks 16 uur sloeg het noodlot toe. Vermoedelijk een Belgische artilleriegranaat trof de kerk met het gekende gruwelijk gevolg. Sommige beweren echter dat Duitse soldaten vanaf het doksaal handgranaten tussen de mensen gooiden. De waarheid zal wellicht nooit achterhaald worden.
In de Sint-Niklaaskerk is de plaats van de inslag herkenbaar aan het kruis in de rechterzijbeuk. De relikwie van het Heilig Bloed die elk jaar in een processie wordt meegedragen herinnert aan de heropleving van de cultus in 1945. Rechts van de ingang hangt een naamlijst van de slachtoffers. Enkele graven achteraan op het kerkhof personaliseren deze schrijnende gebeurtenis

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge