Op het ereveld voor Belgische veteranen, op de Gemeentelijke Begraafplaats van Hasselt, zijn ook een aantal Belgische oorlogsgraven uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Strijkers (foto 4)
Voor het monument ter nagedachtenis aan de politieke gevangenen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, liggen een aantal rijen graven van deze Belgische martelaren.
Een van die graven is van Louis Strijkers, een plaatselijke leraar van de Koninklijke Atheneumschool in de stad. Als lid van de verzetsgroep van het Geheime Leger Limburg die zich in het Kiewit-gebied verzamelde voorafgaand aan de geallieerde opmars op 5 september 1944, werd hij helaas op de 6e gepakt en neergeschoten door Waffen-SS-soldaten. Terwijl het graf zijn sterfdatum heeft als 8 september 1944 volgens de burgerlijke stand, hebben twee andere bronnen de datum als de 6e. Dat zijn hedendaagse Duitse militaire documenten en het plaatselijke verzetsmonument.
Hij wordt herdacht op het gedenkteken van zijn school in de tuin naast de Guffenslaan in Hasselt, en op het Kiewit-monument voor verzetsstrijders die begin september 1944 zijn omgekomen op de Kiewitdreef, vlakbij waar hij zijn einde ontmoette (met overlijdensdatum).
Op de Gemeentelijke Begraafplaats van Hasselt bestaat één rij geheel uit graven van burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waaronder ook families. Het betreft slachtoffers van de bombardementen op Kuringen op 9 april 1944 en Hasselt op 12 mei 1944 en 6 september 1944.
Naast het ereveld van het Gemenebest staat dit eenvoudige Monument wat de weggevoerde werkweigerende inwoners van Hasselt herdenkt die zijn omgekomen in Duitsland gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Rondom het Monument staan Belgische Oorlogsgraven met particuliere grafstenen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!