TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument park Het Engelse Werk

In het park Het Engelse Werk bevindt zich een monument voor 6 personen die daar op 3 oktober 1944 gefusilleerd zijn.

De slachtoffer zijn:
Cornelis Bakker
Albert Brouwer
Hans Marius Koopal
Jacob Koorn
Alfred Schnell
Eva Schnell-Jalowicz

Door verraad zijn allen op 3 oktober 1944 opgepakt en naar het park gebracht om geëxecuteerd te worden. De stoffelijke overschotten zijn, na ergens ongekist begraven te zijn geweest, naar het Kamp Westerbork overgebracht. Bij aankomst bleek het crematorium door een gebrek aan brandstof niet meer te werken.
Hierdoor zijn zij in een geheim massagraf in de buurt van het kamp herbegraven. Mede gezien de late vondst van de zes blank houten kisten van de gefusilleerden in dit massagraf, is de officiële overlijdensdatum, vermeld op de overlijdensakte van de voormalige gemeente Westerbork (ten onrechte) bepaald op 14 mei 1945.

Achtergronden
Cornelis Bakker, timmerman uit Den Burg, herbegraven in Den Burg.
Albert Brouwer, arbeider bij N.V. Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken, was ondergedoken tegen dwangarbeid. Begraven op ereveld Loenen.
Hans Marius Koopal, kantoorbediende en ondergedoken in Oldebroek. Begraven in Westerbork.
Jacob Koorn, timmerman uit Den Burg, evenals Cornelis Bakker. herbegraven in Den Burg.
Alfred Schnell en Eva Schnell-Jalowicz. Scheikundige en ondewijzeres. Op 19 mei 1938 zijn zij in Den Haag in het huwelijk getreden. Alfred en Eva woonden in Amersfoort. Zij gingen als stateloze joden door het leven. Op het laatst waren zij ondergedoken in Oldebroek. Hun stoffelijke overschotten liggen begraven in Westerbork.







Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Tussen de barakken...
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tegen beter weten in
Encyclopedie van de Holocaust
Ondergang