TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 171: Zij die vielen

Zij die vielen
De Britse militaire begraafplaats in Mierlo is een oorlogskerkhof dat ontstond tijdens de gevechten om de bevrijding van zuidelijk Nederland. Het kwam later officieel onder toezicht van de Commonwealth War Graves Commission.

Zoals in elke oorlog ontstond er bij de operaties om zuidelijk Nederland te bevrijden al snel de behoefte aan plaatsen om de gesneuvelden te begraven. Daarbij viel het oog op Mierlo, waar aan de Geldropseweg een paar veldgraven waren aangetroffen bij een stuk braakliggend terrein. Dat terrein bleek later het eigendom te zijn van de familie Philips uit Eindhoven. Naarmate de opmars van de geallieerden vorderde en er steeds meer graven nodig waren, groeide het terrein uit tot een oorlogskerkhof. Na de oorlog werd de grond door Philips geschonken aan de Commonwealth War Graves Commission, de instantie die wereldwijd deze kerkhoven beheert.

Er liggen op het kerkhof 665 militairen uit het Verenigd Koninkrijk begraven, 5 uit Australië, 4 uit Canada en één Nederlander van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Van zeven soldaten is de identiteit niet bekend. In 1982 werd er de Engelse veteraan Lewis Tombs begraven die jarenlang de beheerder van het kerkhof was geweest.

Audiospot - Zij die vielen



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Jeroen Koppes