Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Philippe Leclerc de Hauteclocque gevangen genomen door de Duitsers, hij ontsnapte, wist de Franse linies te bereiken en na de capitulatie van Frankrijk via Spanje naar Engeland te vluchten.
Leclerc en zijn 2e Pantserdivisie werden ingedeeld in Kameroen, om de Franse kolonie te verdedigen tegen een aanval van de Italianen en Duitsers. In Afrika werden onder leiding van Leclerc diverse veldslagen tegen de Italianen overwonnen. Zijn leger rukte op richting Europa, bij Fezzan in het noorden van Niger werden grote overwinningen behaald, het leger rukte snel op naar Tripoli, de hoofdstad van Lybië. Daar werd het Franse leger aangesloten bij het Britse leger en ging de mars richting Tunesië en verder naar Marokko. Hier werd het leger opnieuw uitgerust met moderne Amerikaanse wapens en oorlogstuig. In april 1944 werd de divisie echter overgeplaatst naar Engeland om zich daar voor te bereiden op de terugkeer naar Frankrijk.
Na D-Day kwam de divisie in augustus 1944 aan in Normandië, via Alençon, Bos Écouves, Écouche, Carrouges en Argentan ging de opmars richting Parijs. Parijs werd op 25 augustus 1944 bereikt door Leclerc. Na de bevrijding van de hoofdstad werden door Leclerc en zijn divisie gevechten gevoerd in de Vogezen, de Elzas en Lotharingen. Het laatste doelwit van Leclerc was Hitler's 'Adelaarsnest' in Berchtesgaden (Beieren).
Onmiddellijk na de Duitse capitulatie, werd Leclerc aangesteld om het Franse 'le corps expéditionnaire français' te gaan leiden in het Verre Oosten.
Om afscheid te nemen van de 2e Pantserdivisie waarmee hij al die jaren succes na succes had geboekt werd de divisie verzameld in het bos van Fontainebleau, hier werd op gepaste wijze afscheid genomen van elkaar. Later werd op deze plaats dit monument geplaatst ter ere van dit afscheid.
Leclerc heeft na Europa nog in vele delen van de wereld gediend, van Japan naar Vietnam, Cambodja en Indochina. Na deze oorlogen ging hij verder na de opvolgende oorlogen in Noord-Afrika. In Algarije stortte Leclerc op 28 november 1947 neer en overleed ter plaatse. Hij werd begraven in 'Les Invalides' in Parijs. Dit is de hoogste erebegraafplaats in Frankrijk, hier liggen Napoleon en zijn familie begraven en is buiten deze familie alleen voor Frankrijk's grootste oorlogshelden.
In 1952 kreeg hij het hoogste Franse rang toegewezen wat mogelijk is namelijk Maarschalk van Frankrijk.
Het aantal onderscheidingen wat Leclerc heeft gekregen voor zijn aandeel in de Tweede Wereldoorlog en de Franse oorlogen is enorm. Voor uitgebreide informatie over deze onderscheidingen kunt u de link volgen onder aan de pagina.
Op het monument staat de volgende tekst:
Ici, le 22 juin 1945, le Général Leclerc fit ses adieux
à la 2eme Division Blindée, qu'il avait conduite victorieusement
de Témara à Berchtesgaden.
"L'esprit qui anima cette division depuis sa formation fut la
recherche, en toutes circonstances, du travail et du combat
les plus utiles aux intérêts supérieurs de la France."
"Je vous quitte. Mais je ne quitterai pas l'insigne de notre division
Je le conserverai. Ce sera ma plus belle décoration.
"Je vous demande, vous aussi, de le garder; quand vous sentirez
vos énergies fléchir, rappelez-vous Roufra, Alençon, Paris, Strasbourg.
"Retrouvez vos camarades, recherchez vos chefs, et continuez en
répandant dans le pays le patriotisme qui a fait notre force."
(HIER WERD OP 22 JUNI 1945, DOOR GENERAAL LECLERC AFSCHEID GENOMEN VAN DE 2E PANTSERDIVISIE NA DE OVERWINNING OP TEMARA BERCHTESGADEN.
"DE DIVISIE ANIMA HEEFT SINDS HET EERSTE BESTAAN ALLES GEDAAN WAT MOGELIJK WAS IN WERK EN STRIJD. ALLES IN HET BELANG VAN DE SUPERIEUREN VAN FRANKRIJK."
"IK STOP NU MAAR ZAL NOOIT STOPPEN MET HET HOUDEN VAN DEZE DIVISIE, DEZE DIVISIE IS MIJN MOOISTE ONDERSCHEIDING."
IK VRAAG JULLIE EN OOK U HEER, LAAT ONZE STRIJD IN ROUFRA, ALENCON, PARIS, STRASBOURG NIET VERGETEN WORDEN."
ZOEK JE KAMERADEN NOG EENS OP, LET OP JEZELF WANNEER JULLIE JE VERSPREIDEN OVER HET LAND VAN HET PATRIOTTISME WAT ONS STERK HEEFT GEMAAKT.")
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!