Dit is bunker 'O'. De meest noordelijk gelegen bunker van de la Position Fortifiée de Liège en maakt onderdeel uit van de 4e linie van de PFL, de PFL-4.
Specifiek sprak men hier over de 'enclave Maastricht' gezien de bunkers die hier rond de buitengrenzen ten westen van Maastricht liggen en loopt van Lanaye (Ternaaien) tot aan Maaseik.
Vanaf dit punt richting het noorden vallen de bunker langs het Albertkanaal niet meer onder de PFL, maar onder de verdedigingslinie van het Albertkanaal met als 1e sector Lanaye-Briegden.
De bunker ligt strategisch gelegen op een hoger gelegen deel met goed zicht op de brug van Kanne over het Albertkanaal. Het was tevens een van de twee buiten het fort Eben-Emael gelegen observatiebunkers van het fort en bewaakte tevens de brug. Bunker O was observatiepost OP275. De andere post OP 271 was bunker PL 19 te Hallembaye, Van bunker PL 19, sector Pontisse-Lixhe nr. 19, is niet zeker of deze nog bestaat. Hij is gelegen in het gebied dat als afgravingsgebied van mergel voor de cementindustrie dient. Het is een groter type bunker, bemand door 3 onderofficieren en 9 soldaten. Het fort beschikte naast deze twee bunkers over nog 8 andere observatieposten waarvan er 3 zich in het fort zelf bevonden. De andere 5 waren geen bunkers maar posten op strategische gelegen, hoge plaatsen in de omgeving.
Vanuit deze bunker werd de brug van Kanne op 10 mei 1940 tot ontploffing gebracht. De brug was van te voren ondermijnd voor geval de vijand het fort Eben-Emael en het garnizoen dat rond Kanne gelegerd was onder de voet zou lopen. Vanuit het fort werd in de vroeg ochtend op 10 mei opdracht gegeven de brug te laten springen. De brug is dan ook niet in Duitse handen gevallen. Eerst nadat de munitie in de middag van 10 mei opraakt geeft de bemanning van de bunker zich over aan de Duitsers.
De bunker beschikt over twee geschutsopeningen, een voor een 47 mm antitankkanon (linker opening) en een voor een mitrailleur (rechter opening). Tevens was de bunker uitgerust met een zoeklicht. De bunker was ook aangesloten op het electriciteitsnetwerk. Beide geschutsopeningen waren dichtgemetseld maar later weer deels afgebrokkeld. De twee vierkante openingen naast de geschutsopening voor het kanon zijn zogenaamde granaattrechters voor nabijheidsverdediging. Als de vijand tot aan de bunker genaderd was kon men van binnenuit handgranaten door een goot laten vallen, die dan naar buiten vielen om de vijand uit te schakelen. De haken aan de bovenzijde van de bunker waren om camflouganetten aan te bevestigen.
Als algemene informatie over de bunkers van de PFL kan vermeld worden dat ze gebouwd zijn in de jaren 30. De muren en plafond zijn van 1.30 m gewapend beton en waren bestand tegen granaten van 150mm. Enkel de achterzijde van de bunker was van iets minder dik beton, omdat men vanaf die zijde weinig aanvallen met zwaar kaliber geschut verwachtte.
In later jaren heeft men bovenop de bunker een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de strijd en de gevallen soldaten van het Regiment Fortifiée de Liège en het 2e Grenadiers Regiment in en rond Kanne op 10 mei 1940. Meer dan 100 soldaten van het 2e Grenadiers Regiment kwamen hierbij om het leven. Zij hebben op de tijdelijke begraafplaats gelegen op een paar 100 m van de bunker.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!