TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Honiara International Airport (Henderson Field)

Dit vliegveld is in 1942 door de Japanners aangelegd. Nadat de mariniers op 7 augustus 1942 op Guadalcanal landden, was hun onmiddellijke doel het veroveren van een Japanse landingsbaan, net landinwaarts vanaf Lunga Point.

De volgende dag veroverde C Company, 1st Marines, onder bevel van kapitein Nikolai Stevenson, de landingsbaan, die werd omgedoopt tot Henderson Field ter ere van Lofton Henderson die omkwam in de Battle of Midway. De Japanners lanceerden aanval na aanval om het vliegveld te veroveren, maar slaagden er niet in. Henderson Field werd na de oorlog verlaten door het Amerikaanse leger.

Het vliegveld tegenwoordig:
Henderson Field werd na de oorlog Henderson International Airport, dat nu Honiara International Airport is, en in 2005 gerenoveerd met een subsidie ​​van Japan. De verkeerstoren is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Reizigers die in Honiara aankomen, lopen over het algemeen van hun vliegtuig naar de terminal, die een goed zicht op het slagveld biedt, ook al is het nu grotendeels een asfalt. In het zuiden zijn de contouren van Edson's Ridge, ook bekend als Bloody Ridge, te zien. Rondom de luchthaven staan ​​diverse gedenkstenen. Voor de luchthaven is een Memorial Garden met plaquettes met de namen van militairen uit vele landen.

Vanaf het vliegveld is het mogelijk om in ongeveer twintig minuten naar Lunga Point te lopen, waar de mariniers hun eerste perimeter in de campagne vaststelde.

Om er te komen slaat u rechtsaf de luchthaven uit en neemt u na ongeveer 100 meter de eerste weg in noordelijke richting naar de stranden. Als u daarheen loopt, passeert u de oude frontlinies van het slagveld, maar het is nu een buitenwijk van Honiara, geen slagveldpark. Gebruik dus u fantasie.

De Honiara-golf is ongeveer twintig minuten van de luchthaven.

Uitstekende verslagen van de landing en de verovering van het vliegveld zijn te vinden in:

— Herbert Merillat’s The Island.
Nikolai Stevenson’s Four Months on the Front Lines (American Heritage)
—Richard B. Frank's Guadalcanal
—Craig M. Cameron’s American Samurai: Myth and Imagination in the Conduct of Battle in the First Marine Division 1941-1951

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz + Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson
  • Pacific Wrecks

Gerelateerde boeken

Slagschepen
De oorlog in de Pacific
Vliegdekschepen
Japanese Battleships 1897-1945

-9.429152, 160.050409

Lees meer (9)