Voor de ingang van Kamp Westerbork staat het monument de Werkman-Poort.
Het monument is gemaakt door de kunstenaar René de Boer. Hij maakte tussen 1995 en 1998 dit monument als een eerbetoon aan de drukker en beeldend kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman uit Groningen.
Hendrik Nicolaas Werkman werd op 10 april 1945 door de nazi’s bij Bakkeveen vermoord.
Het Monument is vier meter hoog, de beeldhouwer René de Boer werd geïnspireerd door een druksel van Werkman zelf. Deze meerkleurendruk maakte Hendrik Nicolaas Werkman tijdens de Tweede Wereldoorlog in april-mei 1942 in opdracht van de half-ondergrondse uitgeverij De Blauwe Schuit bij een sonnet van Martinus Nijhoff met als titel "Bij het graf van den Nederlandschen onbekenden Soldaat".
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Herinneringscentrum Kamp Westerbork is begonnen om de vorm van vijf oude barakken uit de Tweede Wereldoorlog terug te brengen in het landschap. Er waren heel veel barakken en ze waren heel groot, zegt directeur Bertien Minco van het centrum bij RTV Drenthe. Het idee is om door te maaien rondom de velden en ook door ze in te zaaien, de omvang van de barakken zichtbaar te maken.
De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.