TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Barak Schattenberg Kamp Westerbork

Op het terrein van Kamp Westerbork staat een herinnering aan de 20-jarige bewoning van het kamp door Molukkers. Het monument is opgebouwd uit authentieke barakdelen.

Van generatie op generatie deden Molukse mannen dienst bij het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Ze waren trouw aan het koloniale gezag en de koningin. Zo vochten zij aan de kant van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en daarna tegen de Indonesische nationalisten. Toen de republiek Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, volgde ontbinding van het KNIL. Maar vanwege de uitgebroken onafhankelijkheidsstrijd op de Molukken was voor de militairen van Molukse afkomst demobilisatie op Ambon onmogelijk. Besloten werd om hen met de gezinsleden naar Nederland over te brengen voor een tijdelijke huisvesting.

Ruim 12.000 Molukkers vertrokken naar Nederland.Op 21 maart 1951 kwamen in Rotterdam de eerste Ambonezen aan: militairen van het KNIL en hun gezinnen. Ze werden gehuisvest in oude werkkampen en voormalige concentratiekampen, zoals kamp Westerbork. De grootste omvang was er toen er meer dan 3.000 Molukkers op het kampterrein woonden. De naam werd gewijzigd in woonoord Schattenberg. Tussen 1951 en 1971 bewoonden de Molukkers het kampterrein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.917086, 6.604005

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

jul2022

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.

Lees meer

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

mei2022

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.

Lees meer