De pastorie onder vuur
Vanaf oktober 1944 is de pastorie van Gasselte hoofdkwartier van een afdeling van het National Sozialistisches Kraftfahr Korps (NSKK). Als Franse parachutisten in april 1945 landen in de omgeving van Gasselte, besluiten ze direct tot aanval over te gaan. De heer Pronk, een verzetsman van het eerste uur weet het nog als de dag van gisteren.
Het Nationaal Sozialistisches Kraftfahr Korps bestaat uit Nederlandse vrijwilligers die op zoek naar geld of voedsel, als chauffeurs transporten uitvoeren voor de Duitse Wehrmacht. De Duitse commandant van deze eenheid, Obersturmführer Klaus, richt in de pastorie zijn hoofdkwartier in en vordert voor zijn staf kamers bij burgers. Het autoritaire optreden van de NSKK-ers en het heulen met den vijand zorgt voor gespannen verhoudingen met de lokale bevolking. In de vroege ochtend van 8 april landen er in de omgeving van Gasselte zo’n 60 Franse para’s. Zij maken onderdeel uit van Operatie Amhurst waarmee maar liefst 700 Franse para’s achter de Duitse linies gedropt worden. Zij moeten verwarring stichten bij de bezetters, het verzet organiseren en proberen bruggen te veroveren.
Allemaal om de opmars van de geallieerden te vergemakkelijken. De hele zondag zijn de Franse para’s bezig om inlichtingen te verzamelen, om afgeworpen containers met wapens, munitie en voedsel veilig te stellen en ze voeren charges uit op Duitse colonnes. De Duitsers en de NSKK-ers zijn in de veronderstelling dat er die nacht duizenden parachutisten geland zijn en wagen zich niet in de bossen. Bij de inlichtingen die de Fransen van het verzet krijgen wordt ook de Duitse commandopost van de NSKK in de pastorie van Gasselte genoemd. De parachutisten besluiten een aanval uit te voeren op de pastorie om de staf uit te schakelen.
Audiospot - De pastorie onder vuur
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!