TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 601: Laffe executies bij Spier

Laffe executies bij Spier
Operatie Amherst was de codenaam voor de luchtlandingsacties van zo'n zevenhonderd Franse parachutisten. Ze maakten deel uit van de Britse SAS (Special Air Service). Ze werden ingezet om achter de linies van de Duitsers verwarring te stichten. Tevens moesten ze proberen het plaatselijk verzet te organiseren en zoveel mogelijk inlichtingen doorgeven aan het 2e Canadese legerkorps die vanaf Nijmegen en Arnhem noordwaarts oprukten.

De para’s waren verdeeld over 47 sticks, gedropt bij Meppel, Beilen, Westerbork, Gieten-Borger, Appelscha en Assen. In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden de Fransen boven Drenthe afgeworpen.
Het slechte weer in de nacht van 7 op 8 april 1945 is er mede de oorzaak van dat de droppings van ruim 700 Franse parachutisten tijdens operatie Amherst niet helemaal voorspoedig verliep. Een groep kwam terecht in het Spaarbankbos bij Hoogeveen. Ze verzamelden zich bij de boerderij van Jan Vos aan de Wijsterseweg. Niet lang daarna was dit nieuws ook bij de Duitsers bekend en werd de aanval op de boerderij ingezet. De boerderij vloog na hevig mitrailleervuur in brand en de Fransen trokken zich met een aantal krijgsgevangenen terug richting Coevorden.

De Duitse bezetter reageerde direct met razzia’s. Huizen werden doorzocht en iedereen die ook maar mogelijk iets met de Fransen van doen had gehad werd gevangengenomen. Het gezin van Arend Jan Scholing werd zelfs direct geëxecuteerd op hun eigen slaapkamer. Commandant Jung van de Grüne Polizei gaf uiteindelijk het commando om nog eens 15 burgers te executeren. Deze gebeurtenissen in Spier vonden plaatsen terwijl de geallieerde troepen op hoorafstand in aantocht waren.

Operatie Amherst was de laatste grote luchtlanding van de Tweede Wereldoorlog en luidde de bevrijding van de Provincie Drenthe in.

Audiospot - Laffe executies bij Spier



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Dick de Bruijne