TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Franse Oorlogsgraven Smilde

Op de begraafplaats Kerkenveld te Smilde liggen vlak bij de ingang 5 oorlogsgraven: 4 Nederlandse graven en één Frans graf;

Jean Marie Ravenel
In de nacht van 7 op 8 april 1945 stijgen 46 Stirlings vanaf 3 vliegvelden in Engeland op, om de Franse parachutisten van Operatie Amherst naar Noord-Oost Nederland te brengen. Ravenel echter niet, hij zit met 14 andere parachutisten van de stick Lageze in een toestel met motorpech.

Nog snel moet de groep overstappen in een ander toestel, maar omdat de andere toestellen al te ver weg zijn, wordt besloten dat ze niet meer mogen opstijgen. Ravenel zijn collega Buchart schrijft hier later over; ’Een voor een moeten we weer uitstappen, opgetuigd als muilezels en moeten we, en dat is het toppunt voor een para, die ladder weer te vóét afdalen’.

Buchard beschrijft dat ze na een kopje thee, in een vertrek met hun parachute als hoofdkussen, de nacht afgewacht hebben. Hij sprak toen met Ravenel, die zijn hart bij hem uitstortte en het verloop van zijn leven beschreef, maar ook foto’s liet zien van zijn verloofde en zijn ouders.

In de nacht van 8 op 9 april vertrok hun vliegtuig alsnog naar Nederland. De groep landt in duisternis en dichte mist dicht bij elkaar. Ravenel die als 9e sprong, bleek in de lucht met een materiaalcontainer in botsing te zijn gekomen, waardoor de parachutes verward raakten en niet goed openden. Zijn collega’s vonden Ravenel die overleden was.

Collega Guyon had zijn been gebroken bij de landing. Hij werd eerst verstopt en later ondergebracht in een nabijgelegen boerderij. Ondanks dit tragische begin van hun optreden, viel de groep dezelfde dag al een Duits konvooi aan. Later veroverden zij de Veenhoopsbrug waardoor, geholpen door Jan Voortman uit Smilde, de door de Duitsers geplaatste explosieven verwijderd konden worden. Later opnieuw aangebrachte explosieven werden wederom door Voortman en zijn vader verwijderd.

De groep bracht zware verliezen toe aan een groep van 60 Duitse soldaten die vanuit Assen hun richting op gestuurd waren. De brug veranderde soms van ‘eigenaar’, maar werd door de groep van Ravenel heroverd. Zij konden het in bezit houden totdat op 13 april de eerste Canadese tank de brug opreed.

De Franse SAS-luitenant Louis Gabriel Saltet de Sablet d’Estières ligt ook op de begraafplaats. Hij verdronk tijdens Operatie Amherst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerrit Hazenberg
  • Foto's: Gerrit Hazenberg (1), Kaj Metz (2)

Gerelateerde boeken

Operatie Amherst