TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Niermeijer, Willem Johan

    Geboortedatum:
    2 mei 1914 (Alkmaar/Noord-Holland, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    6 september 1944 (Konzentrationslager Mauthausen/Opper-Oostenrijk, Oostenrijk)
    Vermeld op:
    Monument en Graf Slachtoffers Englandspiel
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Willem Johan Niermeijer woonde in Delft. Hij werd op 2 mei 1914 geboren als zoon van Willem Johan Niermeijer (hoofdingenieur Seinwezen NS) en Rijmpje Koller (onderwijzeres). Hij was ongehuwd en werkte als Reclametekenaar/schrijver. Hij kon daar echter niet van leven en besloot zich in Finland aan te melden als vrijwilliger in de Fins-Russische oorlog. Hij voer naar Kristiansand, Noorwegen en vervolgde zijn avontuur via Zweden naar Finland. Maar tegen de tijd dat hij Finland aankwam, was die oorlog over. Op de terugreis via Zweden viel Duitsland Noorwegen binnen. En na enige tijd kon hij wegens de Nederlandse capitulatie ook niet meer terug naar huis. Daarom besloot hij door te reizen naar Engeland.
    Via- Zweden - Finland - Sovjet-Unie - Turkije - Syrië - Irak - Iran - Brits-Indië - Zuid-Afrika - Trinidad - Canada - Verenigd Koninkrijk komt Niermeyer op 1 oktober 1941 aan in Glasgow.
    Daarop wordt hij gerekruteerd door de Secret Intelligence Service en op 29 maart 1942 bij bij Peperga (Friesland) geparachuteerd.
    Als lid van het verzet behorend tot de inlichtingendienst MI-6/Centrale Inlichtingen Dienst en geheim agent werkte hij onder de schuilnamen Nash, W. van Nes, Verloop en Thalink. Op 29 maart 1942 werd hij bij Peperga geparachuteerd. Vanaf dat moment verstuurde hij inlichtingen over de verplaatsing van Duitse troepen en voorraden. Zijn geld raakte echter op en met tegenzin besloot men dat SOE-agent Aart van der Giessen met zijn dropping geld en een nieuw persoonsbewijs zou meebrengen. Die werd echter bij landing meteen gearresteerd door de wachtende Duitsers.
    Op 6 oktober 1942 werd Niermeijer zelf gearresteerd. Via Haaren wordt hij met een groep andere geheimagenten, die als gevolg van het Englandspiel waren gevangengenomen, doorgezonden naar de gevangenis in Assen. De hele groep wordt daarna afgevoerd naar Rawitsch in bezet Polen. Vanuit Rawitsch, waar al een aantal agenten wordt geëxecuteerd, volgt transport naar Mauthausen waar zij op 5 september 1944 aankomen samen met 7 Britse SOE-agenten.
    Op 6 september werden in totaal 47 geheim agenten waaronder Niermeijer daar afgemarcheerd naar de Wienergraben, een steengroeve. Daar worden zij verplicht om stenen te dragen - zo'n 50 - 75 kilo per keer. Dit onder schoppen en slaag van de Duitse bewakers en via een trap van 4 meter breed en 86 treden naar een diepe kloof die ca. 900 meter verderop lag. Het lopen en dragen bleef zich over de herhalen totdat om 5 uur 's middags nog plm. 12 gevangenen over waren. De overige waren die dag gestorven door uitputting of doodgeschoten vanwege passiviteit of vluchtpoging. Ook zorgde het iedere keer beklimmen van de trap tot slachtoffers omdat uitgeputte gevangenen vielen en anderen onder zich in hun val meenamen. Op 7 september herhaalde de martelgang zich en 's middags was iedereen dood. Alle lichamen werden in zes keer verbrand.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Dienstplichtig Soldaat
    Eenheid:
    Secret Intelligence Service (SIS), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
    Toegekend op:
    14 december 1949
    "Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door, na op 29 Maart 1942 als agentvalschermspringer in bezet Nederland per valscherm te zijn neergekomen, gedurende ruim vijf maanden onder bijzonder gevaarvolle en moeilijke omstandigheden met beperkte hem ter beschikking gestelde middelen op zeer verdienstelijke wijze zijn opdracht om de militaire berichtgeving uit bezet Nederland naar Engeland te verbeteren en uit te breiden uit te voeren, totdat hij begin October 1942 door de vijand werd gevangen genomen en tenslotte begin September 1944 in Duitsland om het leven kwam."

    K.B. nr 27 (postuum toegekend)
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen