TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Donovan, William Joseph "Wild Bill"

Geboortedatum:
1 januari 1883 (Buffalo/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
8 februari 1959
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
165th Infantry Regiment, 42nd Division, American Expeditionary Forces (AEF), U.S. Army
Toegekend op:
1919
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in actie, dienend bij het 165th Infantry Regiment, 42nd Division, A.E.F. bij Villers-sur-Fere in Frankrijk van 28 tot 31 juli 1918. Colonel Donovan leidde zijn bataljon over de rivier de Ourcq en veroverde belangrijke vijandelijke versterkingen. Hij was vier dagen voor de divisie uit, steeds onder vijandelijk vuur van drie kanten en hij werd herhaaldelijk en hardnekkig aangevallen waarbij hij twee maal gewond raakte. De kalmte en het efficiënte leiderschap van Colonel Donovan maakten het behoud van deze positie mogelijk.

War Department, General Orders 71
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
165th Infantry, 42nd Division, American Expeditionary Forces (AEF), U.S. Army
Toegekend op:
30 december 1922
Medal of Honor - Army (MoH)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom op 14 en 15 oktober 1918, dienend als bevelvoerend officier, 165th Infantry, 42d Division, American Expeditionary Forces, in actie bij Landres-et-St. Georges in Frankrijk. Lieutenant-colonel Donovan leidde persoonlijk de aanval op een zeer goed verdedigde positie en toen onze troepen hoge verliezen leden, moedigde hij allen aan met zijn voorbeeld; hij bewoog zich tussen zijn mannen in ongedekte postities, hergroepeerde uitgedunde pelotons en ging met hen ten aanval. Toen hij door mitrailleurvuur in zijn been werd geraakt, weigerde hij afgevoerd te worden en bleef bij zijn eenheid tot die zich op een minder ongedekte positie terugtrok.

War Department, General Orders No. 56
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke en waardevolle diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als bataljonscommandant van het 165th Infantry Regiment, 42nd Division tijdens operaties in de sector Baccarat tussen 28 en 31 juli 1918 toonde Colonel Donovan hoge professionele kwaliteiten en opmerkelijke deskundigheid. Hij toonde opvallende energie en zeer efficiënt leiderschap tijdens de oversteek van zijn bataljon over de Ourcq en de verovering van sterke vijandelijke stellingen. In oktober 1918 als lieutenant colonel commandeerde hij het zelfde regiment met opmerkelijk succes tijdens het Maas-Argonne offensief. Zijn plichtsbesef, zijn heldenmoed en zijn uitgesproken kwaliteiten als commandant stelden hem in staat om tijdens deze operatie alle hem toegewezen opdrachten met succes uit te voeren. Van 3 januari tot 3 maart 1919 verleende hij als hoofd inspecteur, Provost Marshall General's Department zeer waardevolle diensten aan de Amerikaanse expeditiemacht.

War Department, General Orders No. 43
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
HQ, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
11 januari 1946
Distinguished Service Medal - Army (DSM)

War Department, General Orders No. 9 (Bronze Oak Leaf Cluster)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

Met palm en zilveren ster
Croix de Guerre (1914-1918)

Bronnen

Foto