TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bennett, Donald Vivian

Geboortedatum:
9 mei 1915 (Lakeside/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 november 2005 (Asheville/North Carolina, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Military Academy Post Cemetery
Vak: 18. Rij: G. Graf: 84.
Dienstnummer:
0-23001
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
62d Armored Field Artillery Battalion, V Corps, First Army, U.S. Army
Toegekend op:
9 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Distinguished Service Cross toe te kennen aan Lieutenant Colonel (Field Artillery) Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als Commanding Officer, 62d Field Artillery Battalion, in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in Frankrijk.
Toen Lieutenant Colonel Bennett op D-Day om 07:20 met de tweede golf aan land kwam, lag zijn eenheid onder een geweldige hoeveelheid mitrailleurvuur dat ongeveer 50% verliezen veroorzaakte voordat ze de betrekkelijke veiligheid van de voet van de klip naast het strand bereikten. Toen hij zag dat volgende eenheden vast werden gepind op het strand verliet hij onmiddellijk zijn dekking en liep onder zwaar vuur op het strand rond om de aanvalstroepen, vier tanks en een afdeling luchtdoelgeschut te verzamelen en te reorganiseren. Door herverdeling van de overgebleven officieren en materiaal, door de .50 mitrailleurs van de luchtdoeleenheid zo op te stellen dat ze dekking konden geven vanaf de LCT’s, verzamelde hij een aanzienlijke troepenmacht waarmee hij om ongeveer 10:00 met succes de klip aanviel. Hij bleef toen onder intens vuur op het strand rondlopen en slaagde erin een veilige plek te vinden om zijn bataljon aan land te zetten en het strand over te sturen. Lieutenant Colonel Bennett droeg met zijn volledige minachting voor eigen veiligheid onder zulk zwaar vijandelijk vuur gedurende de dag en zijn heldere denken aanzienlijk bij aan de vorming van het bruggenhoofd. Zijn inspirerende leiding, persoonlijke moed en vurig plichtsbesef vormen een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 45
Distinguished Service Cross (DSC)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Toegekend op:
22 augustus 1968
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika in een positie van grote verantwoordelijkheid als Superintendent van de U.S. Military Academy, West Point in de periode van januari 1966 tot juni 1968.

Department of the Army, General Orders No. 44
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
VII Corps
Aanbeveling:
Aan Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, werd een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Army Distinguished Service Medal toegekend wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika in een positie van grote verantwoordelijkheid als Commanding General 7th Corps van 1968 tot 1969.

Tweede DSM als oak leaf cluster ontvangen.
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
Eenheid:
Defense Intelligence Agency, U.S. Department of Defense, U.S. Government
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een tweede Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een derde Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, wegens uitzonderlijke waardevol optreden bij de uitvoering van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika in een positie van grote verantwoordelijkheid als directeur Defense Intelligence Agency van 1969 tot 1972.

Derde DSM als oak leaf cluster ontvangen.
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
General (Generaal)
Eenheid:
Commander-in-Chief, U.S. Army Pacific (USARPAC), U.S. Army
Aanbeveling:
Aan Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army werd een derde Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een vierde Army Distinguished Service Medal toegekend wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commander-in-Chief United Nations Command Korea van 1972 tot 1973 en als Commander-in-Chief U.S. Army Pacific van 1973 tot 1974.

Vierde DSM als oak leaf cluster ontvangen.
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
S-3 Section, 37th Field Artillery Battalion, 2nd Infantry Division "Indianhead", U.S. Army
Aanbeveling:
Aan Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, werd een Legion of Merit toegekend , wegens uitzonderlijke waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als S-3 (Operations) 37th Field Artillery Battalion, from 1942 to 1943."
Legion of Merit - US Military
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
G-3 Section, Far East Command (FECOM), U.S. Army
Aanbeveling:
Aan Colonel (Field Artillery) Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, werd een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Legion of Merit toegekend wegens uitzonderlijke waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika bij de Sectie G-3, Hoofdkwartier Army Forces in het Verre Oosten van 1952 to 1954."
Legion of Merit - US Military
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
HQ, Seventh Army, U.S. Army
Toegekend op:
10 juni 1959
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een tweede Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een derde Legion of Merit toe te kennen aan Brigadier General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, wegens uitzonderlijke waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika bij het hoofdkwartier 7th Army van 22 mei 1957 tot 1 april 1959.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Aanbeveling:
Aan Major General Donald Vivian Bennett (ASN: 0-23001), United States Army, werd een derde Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een vierde tweede Legion of Merit toegekend wegens uitzonderlijke waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika van 1963 tot 1966.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede PH als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

W/ Arrowhead en 3 bronze service stars
European-African-Middle Eastern Campaign Medal

Met 1 bronze service star
National Defense Service Medal (NDSM)
Army Commendation Medal (ARCOM)

Tweede ARCOM als bronze oak leaf cluster ontvangen.
Army Commendation Medal (ARCOM)

Bronnen

Foto's