TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ortiz, Louis

Geboortedatum:
1925 (Raton/New Mexico, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
563 03 93
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Louis Ortiz was tevens gerechtigd tot het dragen van de Presidential Unit Citation Ribbon.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Aviation Radioman 3rd Class
Eenheid:
Bomber Squadron 19 (VB-19), U.S. Navy
Toegekend op:
26 oktober 1944
Verkregen vanwege verwondingen opgelopen op 5 augustus 1944.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Aviation Radioman 2nd Class
Eenheid:
Bomber Squadron 19 (VB-19), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in de lucht als schutter, radiotelegrafist en waarnemer in een duikbommenwerper van Bombing Squadron NINETEEN, aan boord van de U.S.S. LEXINGTON, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Formosa en op de Marianen, de Bonin, de Palaueilanden, op de Filippijnen en de Ryukyueilanden tussen 18 juli en 6 november 1944.
Tijdens zijn deelname aan talloze gevechtsmissies in deze periode heeft Ortiz bijgedragen aan de successen van zijn squadron bij het toebrengen van schade aan en het vernietigen van vijandelijke vliegtuigen op de grond en in de licht, militaire installaties, haveninstallaties en scheepvaart. Zijn plichtsbesef onder vijandelijke tegenstand in de lucht en afweervuur paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Aviation Radioman 2nd Class
Eenheid:
Bomber Squadron 19 (VB-19), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in de lucht als schutter, radiotelegrafist en waarnemer in een duikbommenwerper van Bombing Squadron NINETEEN, aan boord van de U.S.S. LEXINGTON, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de slag om de Golf van Leyte op 25 oktober 1944. Deskundig en dapper in de uitvoering van de hem opgedragen taken, leverde Ortiz waardevolle steun aan zijn piloot bij het toebrengen van zware schade aan vijandelijke oorlogsschepen tijdens een gevaarlijke duikbomaanval op grote Japanse carrier eenheden tegenover uiterst zwaar en onophoudelijk afweervuur en hardnekkige tegenstand in de lucht. Zijn moed, zijn gezonde vechtlust en zijn onwankelbare plichtsbesef droegen aanzienlijk bij aan het succes van de operaties van zijn squadron in een periode van intense en vitale activiteiten in de lucht en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

  • Foto 1: Lou Ortiz
  • - FB2-3/P15 Commander Carrier Division Three C/O Fleet, October 26th, 1944
    - Presentation letter ot the Distinguished Service Cross
    - Citation Air Medal

Foto