TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Henderson, Benedict A.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
319th Infantry Regiment, 80th Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
1944
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand.
Op 6 september 1944 viel het bataljon, waaraan Chaplain Henderson was toegevoegd het zwaar versterkte Fort Villey le Sec bij Toul in Frankrijk aan. Er werden zware verliezen geleden en er was niet voldoende medisch personeel om alle gewonden onmiddellijk af te voeren. Chaplain Henderson, die het hulpgeroep van de vele gewonden hoorde, kroop met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid zonder aarzeling het slagveld op en werkte zich onder vuur naar een buiten gevecht gestelde tank toe. Onbevreesd klom hij op de tank, haalde de gewonde man eruit en sleepte hem 200 meter naar achteren waar hij hem overdroeg aan een brancardploeg. Weer ging hij onder vuur naar voren en kwam een brancardploeg tegen die eerste hulp aan twee gewonde mannen verleende; zij voerden de meest ernstig gewonde man af. Zich de noodzaak realiserend, de andere man onmiddellijk af te voeren, nam Chaplain Henderson hem op zijn rug en ging op weg naar achteren. Toen mitrailleurvuur dat vanuit het fort op hem gericht werd, gevaarlijk dichtbij insloeg liet hij zich op de grond vallen en sleepte onder voortdurend vuur van mitrailleurs en sluipschutters de gewonde man verder.
De onzelfzuchtige en dappere actie van Chaplain Henderson, zijn bezielende moed en zijn ultieme plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 96 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto