Dirk Parmentier ging op 16-jarige leeftijd in dienst bij Fokker, waar hij van 1920 tot 1924 werkte. Vervolgens ging hij in militaire dienst en haalde op 7 april 1927 zijn vliegbrevet aan de militaire vliegschool op Soesterberg. Kort daarna werd hij op eigen verzoek bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij gedetacheerd en trad daar op 1 mei 1929 in vaste dienst.
Met DC-2, 'Uiver', verwierf Parmentier wereldnaam in de MacRobertson Internationale Luchtrace van Engeland naar Australië, de zg. 'Melbournerace'. Parmentier en zijn medebemanningsleden werden koninklijk onderscheiden. In Nederland was deze race in grote spanning gevolgd en werden de winnaars van een tweede prijs als nationale helden gehuldigd.
In de volgende jaren zette Parmentier zijn loopbaan als verkeersvlieger voort. Ten tijde van de Duitse aanval in mei 1940 bevond hij zich in Nederland. Schiphol was op de eerste oorlogsdag door de Duitsers gebombardeerd, maar op 13 mei 1940 wist Parmentier met de DC3 PH-ARZ 'Zilverreiger' van Schiphol te vertrekken en Engeland te bereiken.
Met de zes voormalige KLM-vliegtuigen die uiteindelijk in Engeland waren terechtgekomen werd gedurende de oorlog de lijn Bristol-Lissabon - in charter voor de British Overseas Airways Corporation (BOAC) - gevlogen. De goede resultaten van deze enig overgebleven KLM-activiteit in Europa zijn naar algemene opvatting in belangrijke mate de verdienste geweest van Parmentier als chef vliegdienst. Na de openingsvlucht op 26 juli 1940 werden ruim 1600 vluchten gemaakt, waarbij slechts één vliegtuig (op 1 juni 1943) verloren ging in de lucht. Tegen het eind van de oorlog droeg Parmentier zijn verantwoordelijkheid voor de Lissabonlijn over aan A. Viruly en werd hij, als reservekapitein-vlieger, commandant van de Nederlandse Dakota Flight, die de verbinding met het bevrijde Nederland onderhield.
Hij verliet de militaire dienst als reservemajoor-vlieger.
Parmentiers loopbaan werd plotseling afgebroken toen hij in de nacht van 20 op 21 oktober 1948 in slecht weer bij het vliegveld Prestwick in Schotland met de Lockheed 'Constellation' PH-TEN 'Nijmegen', na met een hoogspanningsdraad in aanraking te zijn gekomen, verongelukte. Van de 40 inzittenden kwamen behalve Parmentier, o.a. de technisch directeur van de KLM, Veenendaal, en generaal-majoor G.J. Sas, militair attaché te Washington, om. Parmentiers dood betekende een groot verlies voor de Nederlandse luchtvaart in het algemeen en voor de KLM in het bijzonder.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!