TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lemke, Edwin J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company E, 133rd Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army (Company E, 133rd Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Private Edwin J. Lemke, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company E, 133d Infantry Regiment, 34th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 28 juni 1944 bij Castogneto in Italië.
Tijdens de opmars van een compagnie werd een voorste sectie plotseling van rechtsachter onderr vuur genomen door een sterke Duitse troepenmacht. In het daaropvolgende vuurgevecht slaagde de vijand erin de sectie van de rest van de compagnie af te snijden. De compagniescommandant maakte zich gereed een patrouille uit te sturen om de omsingelde sectie te ontzetten maar Pvt. Lemke vroeg en kreeg toestemming die taak alleen uit te voeren. Terwijl hij zich een weg baande door een droge rivierbedding en door een aantal greppels ontdekte hij plotseling een Duitse soldaat, bewapend met een machinepistool. Pvt. Lemke doodde de Duitser en nam hem zijn wapen af. Terwijl hij zijn opmars voortzette zag hij nog een Duitser en schoot hem met het machinepistool neer. Terwijl hij zich vaardig een weg baande naar de belegerde sectie vond en doodde hij nog drie vijandelijke soldaten en nam zo alle vijandelijke tegenstand achter en naast de sectie weg. Nadat hij uiteindelijk de drie overgebleven leden van de sectie had bereikt leidde hij hen veilig naar de compagnie. Met het initiatief en de agressieve vechtlust van Pvt. Lemke werd voorkomen dat er drie medesoldaten gevangen werden genomen. Zijn onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 34th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 166 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd “Go for Broke” Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - Military Times.com
    - 34th Infantry Division Association

Foto