TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Awakuni, Masao

Geboortedatum:
19 april 1918 (Hawaï, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 januari 1991
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company C, 100th Infantry Battalion, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
27 mei 1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Masao Awakuni (30102030), Private, U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij C, 100th Infantry Battalion (Separate), toegevoegd aan de 34th Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 8 februari 1944 bij Cassino in Italië.
Terwijl ze tijdens een aanval oprukten stuitte Pvt. Awakuni’s compagnie op een vijandelijke tank met daarop gemonteerd een 75 mm kanon. De vijandelijke tank kwam onmiddellijk in actie, ondersteund door intens vuur van mitrailleurs en sluipschutters waardoor de compagnie gedwongen werd dekking te zoeken. Geweergranaatschutters konden het vuren van de tank niet stoppen. Pvt. Awakuni werd uit het ondersteunende peloton geroepen om te proberen de tank met zijn raketlanceerder onder vuur te nemen. Hij werkte zich over 50 meter open terrein naar een positie op slechts 30 meter van de vijandelijke tank. Hoewel hij weinig dekking had, richtte Pvt. Awakuni kalm en raakte met zijn eerste schot de ketting van de tank.
Zijn tweede schot miste. Omdat hij door zijn eerste twee schoten zijn positie had verraden kwam Pvt. Awakuni onder zwaar vijandelijk vuur. Ondanks het dreigende dodelijke gevaar richtte hij kalm voor een derde schot en plaatste een voltreffer op de tank die daardoor in brand vloog. Pvt. Awakuni zocht toen de schamele dekking van een nabije rots op en was gedwongen op die positie te blijven totdat hij in het donker naar de eigen linies kon terugkeren. Tien uur lang zat hij vastgenageld door dodelijk vuur van sluipschutters en tijdens zijn poging, in het donker naar de eigen linies terug te keren raakte hij door mitrailleurvuur aan zijn arm gewond.
Private Awakuni’s onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en vurig plichtsbesef van vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 34th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 91 (27 mei 1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto