TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Higgins, William J., Jr.

Geboortedatum:
25 maart 1920 (Wyoming/Pennsylvania, Verenide Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1ste Luitenant)
Eenheid:
Company I, 133rd Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army (Company I, 133rd Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan William J. Higgins, Jr., First Lieutenant (Infantry), [toen Second Lieutenant], U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 133rd Infantry Regiment, 34th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 3 februari 1944 in Italië.
Een compagnie infanterie, gesteund door tanks deed onder geconcentreerd vuur van artillerie en mitrailleurs een aanval op de stad Cassino. Toen ze de buitenwijken van de stad naderden, werd de colonne tanks tegengehouden door een diepe geul, dwars over de weg die een onoverkomelijke barrière vormde. Vijandelijke kanonnen in Cassino openden het vuur op de voorste tanks. 1st Lieutenant Higgins, die het commando voerde over de compagnie infanterie kwam naar voren om de situatie te bekijken. Hij gaf zijn mannen bevel dekking te zoeken tegen het intense vuur, vroeg om hulp van de genie en nam toen eigenhandig de taak op zich rotsblokken aan te slepen om de geul op te vullen. Toen hem werd verteld dat er geen genie beschikbaar was kreeg hij hulp van drie vrijwilligers. Twee van zijn helpers raakten door kanonvuur gewond. Met twee andere mannen werkte Higgins met zijn kleine groep koortsachtig om een oversteek voor de tanks te maken. De voorste tank opende het vuur op vijandelijke geschutsstellingen; de knal van het schot verdoofde Higgins maar hij herstelde zich snel en ging door met zijn moeilijke taak onder steeds zwaarder wordend vijandelijk vuur. Een paar miniuten later werden de eerste en de vierde tank in de colonne door vijandelijke artillerie in brand geschoten maar binnen 30 minuten had Higgins de oversteek voltooid. Als gevolg van de dappere vastberadenheid en de vindingrijkheid van 1st Lt. Higgins kon de eerste doorbraak in het fort Cassino plaats vinden.
Uitmuntend leiderschap, persoonlijke moed en vurig plichtsbesef passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 34th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 176 (1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd “Go for Broke” Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - Home of Heroes.com

Foto