TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hartman, Harry

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technician Fifth Grade (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company F, 18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
Toegekend op:
6 augustus 1944
De President van de Verenigde Staten van Amerika, hiertoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Technician Fifth Grade Harry Hartman (ASN: 6666816), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company F, 2d Battalion, 18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 7 juni 1944 in Frankrijk. Company F, 18th Infantry werd opgehouden door zwaar vuur van sluiipschutters en automatische wapens vanuit heggen langs de weg waarlangs Company F oprukte. Technician Fifth Grade Hartman ging op de bestuurdersstoel zitten en reed zijn ¼ tons voertuig naar een ongedekte maar strategische positie van waaruit de schutter vuur kon afgeven met de op het voertuig gemonteerde mitrailleur. Toen hij zag dat het vuur wel effectief maar niet beslissend was, reed hij zijn voertuig voor de compagnie uit, evenwijdig aan de heggen. Terwijl de schutter een voortdurende stroom vuur op de heggen richtte reed hij tussen de heggen de weg af totdat de vijandelijke tegenstand was neergeslagen. Technician Fifth Grade Hartman’s onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 1st Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 42 (6 augustus 1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Baumer, R.W. & Reardon, M.J., American Iliad – The 18th Infantry Regiment in World War II, The Aberjona Press, Bedford, U.S.A., 2004
    - Militarytimes.com

Foto