TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Szelugoski, Walter

Overlijdensdatum:
24 maart 1943 (nabij El Guettar, Tunesië)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Noord-Afrika
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

De naam van Corporal Walter Szelugoski staat op de "Wall of Missings" van de Amerikaanse Begraafplaats en Monument Noord-Afrika in Tunesië. Carthage, Tunesië.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
Toegekend op:
18 augustus 1943
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, het Distinguished Service Cross postuum toe te kennen aan Corporal Walter Szelugoski (ASN: 11010304), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 18th Infantry Regiment, 1st Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen bij El Guettar in de omgeving van ***** in Tunesië op 24 maart 1943. Toen een sterke vijandelijke troepenmacht aanviel in de sector van Company *, 18th Infantry, richtte Cpl. Szelugoski samen met zijn sectie van het mortierpeloton, hun 81 mm wapen op de vijand, beschoot hun stellingen en schakelde een mitrailleurpost uit. Bijna direct daarna ontdekte de vijandelijke artillerie de mortieren en loste inleidende salvo’s direct op de mortieropstellingen. Terwijl naastgelegen bemanningen dekking zochten tegen het intense artillerievuur vroeg Cpl. Szelugoski zijn luitenant om vuurgegevens en bleef met zijn wapen vuren. Een sergeant die de nauwkeurigheid van het artillerievuur opmerkte, riep dat de stelling moest worden gewisseld. Voordat de mortier van Cpl. Szelugoski kon worden verplaatst kreeg de stelling een voltreffer van het kanon van de tank waardoor het wapen omviel en de bemanning tegen de grond sloeg. Cpl. Szelugoski zette met zijn twee kameraden en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid het wapen overeind en hervatte het vuren waarbij hij nog een mitrailleur uitschakelde. Toen Cpl. Szelugoski door een tweede voltreffer op de mortier werd gedood, had hij een mortiergranaat, klaar om te laden, stevig in zijn handen. Zijn vasthoudendheid en koelbloedigheid onder vuur vormde een inspiratie voor zijn sectie en een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 1st Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Postuum verleend.
Headquarters, Seventh U.S. Army, General Orders No. 16
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto