TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goode, Alexander D.

Geboortedatum:
10 mei 1911 (Brooklyn/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 februari 1943 (Noord-Atlantische Oceaan)
Vermeld op:
East Coast Memorial U.S.A
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Engelstalige biografie aanwezig.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (1ste Luitenant)
Eenheid:
Army Chaplain Service
Toegekend op:
1944
Samenvatting:
Wegens uitzonderlijke hedenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand in actie tegen vijandelijke troepen op 3 februari 1943. Aalmoezenier Goode was een van de vier legeraalmoezeniers aan boord van de USS T. Dorchester die op de Atlantische Oceaan werd getorpedeerd. Hij en zijn kameraden schiepen moedig orde onder de in paniek verkerende soldaten toen het schip zonk en toen er geen reddingsvesten meer over waren, gaf hij zijn eigen reddingsvest aan een ander. Aalmoezenier Goode’s dappere actie, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting ten koste van zijn eigen leven zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, zijn eenheid en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

War Department, General Orders No. 93 (1944).
Postuum toegekend.
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant
Eenheid:
Army Chaplain Service
Toegekend op:
18 januari 1961
Chaplain's Medal for Heroism
Posthuum verkregen vanwege moedig gedrag, uitsteigend boven de noodzaak voor de uitvoering van de dienst, tijdens het zinken van de U.S.A.T. Dorchester.

Op 2 februari 1943 ontdekte de U 223. De onderzeeboot naderde de schepen en vuurde een torpedo welke de Dorchester kort na middernacht raakte. Honderden mannen bevonden zich aan boord van het snel zinkende schip en spoedden naar de reddingsboten. Verscheidene boten waren beschadigd en de vier geestelijken, Methodist Reverent George L. Fox, Rabbijn Alexander D. Goode, Gereformeerde Reverent Clark V. Poling en Romaanse Fryer John P. Washington, begonnen de angstige soldaten te organiseren. Ze deelden reddingsvesten uit vanuit een kast en toen de voorraad op was stonden ze alle vier hun eigen reddingsvest af aan een andere soldaat. Toen de reddingsboten weg waren, bidden de geestelijken samen met diegenen die niet meer konden ontsnappen van het zinkende schip. 27 minuten nadat het schip door de torpedo was geraakt, verdween de Dorchester onder de golven met no 672 man aan boord. Het laatste wat van de vier geestelijken is vernomen was hen staand op het dek, de armen ineengeslagen en samen biddend.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant
Eenheid:
Army Chaplain Service

Posthuum verkregen.
Purple Heart

Bronnen

Foto