TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Eendenburg, van, Leendert Carel Marie

    Geboortedatum:
    29 december 1914 (Batavia/Nederlands-Indië, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    4 september 1966
    Dienstnummer:
    1149981
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Kees van Eendenburg was corpslid van de Leidse Universiteit en reserveofficier bij het Wapen der Militaire Luchtvaart toen de oorlog uitbrak. Samen met Karel Michielsen en Freddie Vas Nunes besluit hij acht weken na de bezetting om naar Engeland te gaan. Van Eendenburg heeft een 12-voets jol (zo'n drieënhalve meter), zonder motor. Wekenlang oefenen zij op het strand van Noordwijk onder het oog van de Duitsers om de boot in zee te krijgen. Wanneer de Duitsers verordonneren dat alle boten van het strand af moeten, zien zij hun kans schoon. Op vrijdag 5 juli zeggen zij nog tegen een Duitse bewaker dat zij hun boot terugvaren naar IJmuiden en steken vervolgens daarin de Noordzee over waarna zij op 8 juli aankomen. Ze zijn de eerste Engelandvaarders die de Noordzee succesvol zijn overgestoken. Na hen is dat nog 30 keer door anderen geprobeerd. Zij voeren geheel op een goedkoop kompas en kwamen slechts drie mijl van de plek vandaan in Engeland aan dan zij bedoeld hadden; tenslotte werden zij door een Engels oorlogsvaartuig opgepikt. De vader van Van Eendenburg is al in Londen en is lid van de Nederlandsche Scheepvaart en Handelscommissie.
    Op de dag van aankomst wordt Van Eendenburg de hele dag door de Admiraliteit, de Intelligence Service en de Departementen van Oorlog en Buitenlandsche Zaken verhoord. Na aanvankelijk te zijn ingedeeld bij de Royal Navy, wordt hij in april 1941 overgeplaatst naar de Royal Air Force en wordt bij no. 118 Squadron ingedeeld.
    Van Eendenburg gaat daarna deel uit maken van het 322 (Dutch) Squadron. Op 1 september vertrekken Squadron leader Kuhlmann en de Flightcommanders Jan Plesman en Van Eendenburg voor een bewapende verkenningsvlucht. Kuhlman wordt door Flak neergehaald. Men neemt nog waar dat hij uit z'n vliegtuig springt in de buurt van Cape Gris Nez . Hij wordt gevangen genomen door de Duitsers. Plesman wordt door luchtafweergeschut neergeschoten en van hem is nooit meer iets gehoord. Van Eendenburg wordt bij Rijsel /Lille neergeschoten. Hij maakt een buiklanding en ontsnapt aan de Duitsers. Op 11 september komt hij terug bij zijn squadron, op 19 september wordt hij Squadron Leader van 322. Die positie houdt hij tot 17 november 1944.
    Hij gaat vrij snel na de oorlog uit diens, krijgt de vernietiging van 8 V1's toegewezen en overlijdt op 4 september 1966.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Reserve-Tweede Luitenant
    Eenheid:
    Artillerie
    Toegekend op:
    19 augustus 1940
    Voordracht:
    "Wegens het in tijd van oorlog met groot beleid voorbereiden van hun ontsnapping uit het bezet gebied van Nederland en het moedig en beleidvol uitvoeren van hun overtocht naar Engeland, aan welke overtocht zowel ten gevolge van de geringe zeewaardigheid van hun vaardigheid als het optreden van de vijand grote gevaren waren verbonden."

    Koninklijk Besluit van 19 augustus 1940.
    Bronzen Kruis (BK)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Reserve-Eerste Luitenant-Vlieger

    Koninklijk Besluit no. 8 van 6 januari 1944
    Vliegerkruis (VK)

    Bronnen

    Foto