TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hegarty, John P.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1e klas)
Eenheid:
Company G, 123rd Infantry Regiment, 33rd Infantry Division "Illinois Division", U.S. Army (Company G, 123rd Infantry Regiment, 33rd Infantry Division "Illinois Division", U.S. Army)
Pvt Hegarty, 1ste verkenner, Company G, 123rd Infantry Regiment, werkte zich met zijn peloton door vijandelijk gebied om een andere eenheid te versterken toen hij bij toeval twee vijandelijke schutters ontdekte in een schuttersputje net naast de weg. Hij doodde ze allebei. Hoewel de aanwezigheid van deze twee mannen aangaf dat er een grotere troepenmacht waarschijnlijk vlakbij was ging hij onbevreesd verder naar voren en trok al gauw zwaar vuur aan van vijandelijke infanteristen en mitrailleurschutters. Hij stormde echter naar voren naar een van de mitrailleurs in een dappere poging deze uit te schakelen. Vurend terwijl hij voorwaarts ging, bleef Pvt. Hegarty doorgaan tegen het vijandelijke vuur in toen plotseling een andere mitrailleur het vuur opende waardoor hij gewond raakte in zijn borst en buik. Dodelijk gewond en snakkend naar adem bleef hij vuren, doodde nog eens twee vijanden en schakelde de positie uit. Met zijn initiatief en vastberadenheid tegen een grote overmacht droeg Pvt. Hegarty wezenlijk bij aan de geslaagde voltooiing van de missie van het peloton. Zijn onverschrokken vechtlust vormde een inspiratie voor allen die met hem dienden.

Headquarters, U.S. Forces-Pacific, General Orders No. 107 (1945).
Postuum toegekend.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Autor: The 33rd Infantry Division Historical Committee, The Golden Cross – A History of the 33rd Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2000
    - 33rdinfantrydivision.org

Foto