TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herkness, Lindsay C., Jr.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitentant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 66th Armored Regiment, 2nd Armored Division "Hell On Wheels", U.S. Army (2nd Battalion, 66th Armored Regiment, 2nd Armored Division "Hell on Wheels", U.S. Army)
Lieutenant Colonel Lindsay C. Herkness, Jr, 022181, Cavalry, 66th Armored Regiment, 2nd Armored Division, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen de vijand. Op 26 juli 1944 leidde Col. Herkness moedig een pantseraanval op de weg tussen Canisy en Le Mesnil Herman. Toen zijn tank onklaar raakte, klom Col. Herkness achterop een andere en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en onder vijandelijk vuur van vijandelijke artillerie, mortieren, mitrailleurs en kleine wapens bleef hij de aanval leiden. Toen hij zelf naar voren ging om leiding te geven aan het uit de weg ruimen van twee brandende vijandelijke voertuigen werd hij door twee vijanden van zeer dichtbij onder vuur genomen. Hoewel hij pijnlijk gewond raakte, trok Col. Herkness zijn pistool, doodde een van zijn tegenstanders en dwong de ander dekking te zoeken. Hij weigerde te worden afgevoerd maar aaanvaardde eerste hulp en bleef zijn mannen naar het doel leiden. De uitzonderlijke heldenmoed en dappere acties van Col. Herkness strekken hem tot grote eer en passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten. Hij kwam in New York in militaire dienst.

Headquarters, Ninth U.S. Army, General Orders No. 49 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto