TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stopka, John P.

Overlijdensdatum:
14 januari 1945 (nabij Michamps/provincie Luxemburg, België)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Luxembourg
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Luitenant-kolonel John P. Stopka kwam op 14 januari 1945 nabij Michamps/provincie Luxemburg, België om het leven door Amerikaanse vliegtuigen die per ongeluk het 3e bataljon bombardeerden. Hij ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument Luxembourg, Luxemburg (stad), Luxemburg. Perceel E, Rij 9, Graf 38.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitentant-kolonel)
Eenheid:
Commanding Officer, 3rd Battalion, 502nd Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Majoor John P. Stopka (Army Serial No. 025263), Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in de strijd op 11 juni 1944 bij Carentan in Frankrijk. Het bataljon van Majoor Stopka was in fel gevecht gewikkeld met een in aantal sterkere vijand om het bezit van een weg die naar Carentan leidde. Gedurende de nacht was het bataljon doorgedrongen tot over de laatste vier fel bevochten bruggen. Om ongeveer 05:30 kwam het bataljon onder zwaar vijandelijk vuur te liggen uit automatische wapens, mortieren en artillerie, waardoor het aantal verliezend alarmerend snel opliep en de positie van het bataljon uiterst hachelijk werd. Liever dan zich terug te trekken gaf de bataljonscommandant bevel de vijand met de bajonet aan te vallen. Vanuit zijn positie tegenover de bataljonscommandant aan de overkant van de weg kon Majoor Stopka de inzet van de twee compagniën tijdens de aanval regelen maar alleen door zich voortdurend aan het zware vijandelijke vuur bloot te stellen. Met volledige minachting voor zijn persoonlijke veiligheid verspreidde Majoor Stopka het bevel onder de twee compagniën onder zijn bevel. Toen het signaal voor de aanval werd gegeven, was hij de eerste die overeind kwam en de weg overstak naar het open terrein voor de vijandelijke stellingen. Majoor Stopka's optreden tegen de vijand en zijn onwankelbare plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van leiderschap van de hoogste orde en zijn optreden vormde een voorbeeld voor de officieren en manschappen onder hem, hen bezielend met de agressiviteit en de vastberadenheid die nodig waren om de vijand uit zijn sterke positie te verdrijven. Zijn acties strekken hem tot grote eer en passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Hij trad in Wyoming in militaire dienst.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Bando, M., 101st Airborne: The Screaming Eagles in World War II, Zenith Press, St. Paul/Minnesota, USA, 2007
    - Rapport, L., Northwood Jr., A, Rendezvous with Destiny – A History of the 101st Airborne Division, The Battery Press, Nashville, USA, 2000 (reprint of the original 1948 edition not the later 1965 second edition)
    - ww2-airborne.us
    - 502pir.com

Foto