TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Houston, Robert J.

Dienstnummer:
12201925
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company H, 2nd Battalion, 501st Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Sergeant Robert J. Houston (ASN: 12201925), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company H, 501st Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 12 juni 1944 in Frankrijk. De voortgang van Sgt. Houston’s compagnie werd opgehouden door zwaar vijandelijk mitrailleur- en kanonvuur. Met volledige minachting voor eigen veiligheid ging Sgt. Houston naar een ongedekte positie en stelde een 60 mm mortier op, richtte en vuurde die af. Zijn actie trok het vuur van de vijand aan en stelde zijn compagnie in staat verder te gaan. Ondanks het intense vijandelijke vuur dat op hem was gericht, bleef Sgt. Houston op zijn post en vernietigde de vijandelijke wapens. Zijn onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en zijn vurig plichtsbesef vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem, de 101st Airborne Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Voor actie die werd getoond op 12 juni 1944, nabij hill 30 ten zuidwesten van Carentan/departement Manche, Laag-Normandië, Frankrijk.
Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 31 (1 juli 1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto