TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fry, James C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
350th Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Blue Devils" U.S. Army (350th Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Blue Devils" U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan James C. Fry, Colonel (Infantry), U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier van het 350th Infantry Regiment, 88th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 4 oktober 1944 in Italië. Col. Fry leidde zijn regiment, dat uitzonderlijk vermoeid was door de zware gevechten van de voorafgaande dagen in de bergen, in een snelle en goed uitgevoerde manoeuvre naar de Battaglia en slaagde erin deze berg in te nemen voordat de vijand zijn verdediging volledig op orde had. De vijand, die zich het strategische belang van de Battaglia realiseerde, lanceerde een aantal felle tegenaanvallen vanuit drie richtingen. Hoewel zijn regiment aan de flanken volledig ongedekt was en onderhevig aan zwaar vuur van artillerie, mortieren en vlammenwerpers, richtte Col. Fry zijn verdediging zo in dat de berg behouden bleef. Gedurende de zes dagemn waarin deze berg behouden bleef tegen de vastberaden vijandelijke aanvallen inspireerde Col. Fry met zijn uitmuntende tactische vaardigheden en kalme moed onder moorddadig vuur zijn troepen zo dat zij onverschrokken de vijandelijke tegenaanvallen afsloegen. Bij een gelegenheid, toen hij bij zijn fronteengheden was, raakte Col. Fry door een granaatexplosie gewond aan zijn arm maar bleef bij zijn troepen totdat hij van hogerhand bevel kreeg naar achteren te gaan voor behandeling. Met zijn moed en briljante leiderschap droeg Col. Fry voor een groot deel bij aan het succes van een vitale operatie tijdens de opmars van de Geallieerden naar de Po vlakte en vormde hij een blijvende inspiratie voor diegenen die onder hem dienden. Zijn uitmuntende leiderschap, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 88th Infantry Divison en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 174 (1944).

Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontving deze tweede Purple Heart als Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontving deze derde Purple Heart als een tweede Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste.
Purple Heart

Bronnen

Foto