TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hicks, Herbert C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "The Big Red One", US Army
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Herbert C. Hicks (0-360592), Lieutenant Colonel, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier bij het 2nd Battalion, 16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in Frankrijk. Lt. Col. Hicks, die het bevel voerde over een van de eerste aanvallende bataljons, landde in het begin van de strijd onder zwaar vijandelijk vuur van geweren, mitrailleurs en artillerie. Toen hij delen van het bataljon zonder leiding aantrof en vastgenageld door het zware en intense vuur ging Lt. Col. Hicks, met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid naar de voorste elementen van zijn eenheid en hergroepeerde hen voor een aanval op de vijandelijke versterkingen. Moedig leidde hij een kleine aanvalseenheid door een opening in de prikkeldraadversperring en bereikte de rotswand direct onder de vijandelijke wapens. Lt. Col. Hicks viel persoonlijk met handgranaten een vijandelijke bunker en twee mitrailleurnesten aan en schakelde die uit. Nadat hij zijn mannen langs de rotswand had opgesteld keerde Lt. Col. Hicks naar de klip aan het strand terug. Vanaf dit punt leidde hij een geslaagde aanval waardoor het bataljon zijn doel bereikte. Het voortreffelijke leiderschap en de persoonlijke moed van Lt. Col. Hicks strekken hem tot grote eer en passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten.

HQ US 1st Army, GO 31, 1 July 1944
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Knickerbocker, H.R., Danger Forward – The Story of the First Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2002
    - homeofheroes.com

Foto