TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roach, John A.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technical Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
116th Infantry Regiment (116th Infantry Regiment, 29th Infantry Division "Blue and Gray" U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan John A. Roach (20363889), Technical Sergeant, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 116th Infantry Regiment, 29th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen tijdens de eerste aanvalsgolf op 6 juni 1944 bij Vierville in Frankrijk. Toen T/Sgt. Roach, die gewond was geraakt toen hij met de eerste aanvalsgolf aan land kwam en wachtte afgevoerd te worden, zag dat zijn pelotonsleider was gevallen en het stuurloze peloton snel ontregeld raakte onder het zware en intense vijandelijke vuur. Ondanks zijn pijnlijke wond greep T/Sgt. een geweer, ging naar zijn peloton toe en hergroepeerde het. Hij verzamelde daarna zijn mannen om zich heen en leidde hen persoonlijk onder verwoestend vijandelijk vuur naar voren en liep met succes de vijandelijke stellingen onder de voet. De uitzonderlijke moed, het initiatief en het leiderschap, betoond door T/Sgt. Roach weerspiegelen de hoogste tradtities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 29th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

HQ First U.S. Army, GO 29. 29 juni 1944
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • Foto: Michael Roach
  • - Ewing, J.H., 29 Let’s Go! – A History of the 29th Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1979
    - homeofheroes.com

Foto