TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bednarz, Walter J.

Geboortedatum:
10 mei 1921
Overlijdensdatum:
18 september 1944 (Beek/Gelderland, Nederland)
Dienstnummer:
20109683
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Headquarters Company, 3rd Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Walter J. Bednarz, 20109683, Corporal, 508th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division, United States Army. Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand op 17 september 1944. Cpl. Bednarz kreeg als leider van een sectie van acht man opdracht om op een belangrijke kruising bij Beek in Nederland een wegblokkade op te zetten en te verdedigen. Een patrouille van 18 Duitse parachutisten, bewapend met mitrailleurs en machinepistolen viel aan en probeerde de stelling te vernietigen. Toen Cpl. Bednarz zag dat hij deze patrouille niet onder vuur kon nemen zonder de levens van een groep burgers in gevaar te brengen die zich direct tussen zijn positie en de vijand bevond, sprong hij uit zijn ingegraven positie en stormde op de naderende vijand af. Op korte afstand besproeide hij de aanvallers met half automatisch vuur. Het op een dergelijke manier eigenhandig aanvallen van een veel sterkere vijandelijke troepenmacht vereiste de hoogste vorm van moed. Cpl. Bednarz redde met zijn vastberaden actie in een kritieke en ongewone situatie de levens van een aantal onschuldige personen, leverde een zeer waardevolle dienst bij het uitschakelen van een onbekend aantal vijanden en verhoogde de veiligheid van de stelling. Cpl. Bednarz sneuvelde tijdens deze actie. Hij trad in Massachusetts in militaire dienst.

Postuum toegekend.
Distinguished Service Cross (DSC)
In de strijd omgekomen.

Postuum toegekend.

Bronnen

Foto