TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Darby, William Orlando "Bill"

Geboortedatum:
8 februari 1911 (Fort Smith-Sebastian County/Arkansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 april 1945 (bij Trento-Po Vallei, Italië)
Begraven op:
Fort Smith National Cemetery
Dienstnummer:
0-19133
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

William Orlando Darby werd op 8 februari 1911 geboren als zoon van Percy Darby en Nell Darby. Darby kwam op 30 april 1945 om het leven. Aanvankelijk werd hij begraven op de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats in Cisterna, maar werd op 11 maart 1949 herbegraven op de Fort Smith National Cemetery.

Bevorderingen:
1933: 2nd Lieutenant;
?: 1st Lieutenant;
9 september 1940: Captain;
?: Lieutenant Colonel;
1944: Colonel;
15 mei 1945: Brigadier General (postuum).

Loopbaan:
?: Bell Grove School;
?: Fort Smith Senior High School;
1929 - 13 juni 1933: United States Military Academy, West Point;
?: 1st Battalion, 82nd Field Artillery, 1st Cavalry;
?: Assistant Executive/Supply Officer, 82nd Field Artillery, Fort Bliss;
juli 1934: Detachment Commander, 1st Cavalry Division, Cloudcroft, New Mexico;
september 1937 - juni 1938: Field Artillery School, Fort Sill, Oklahoma;
september 1940: 80th Division;
1941: Aide-de-Camp, 34th Infantry Division;
9 juli 1942: Commanding Officer, 1st Ranger Battalion ("Darby's Rangers);
?: Commanding Officer 6615th Ranger Force;
17 februari 1944: Commanding Officer 179th Infantry Regiment, 45th Infantry Division;
?: Army Ground Forces, USA;
?: Section Chief, War Plans Division, General Staff, Pantagon;
?: Assisting Commanding Officer, 10th Mountain Division.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Ranger Battalion, Central Task Force, U.S. Army
Toegekend op:
7 maart 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend als bevelvoerend officier, 1st Raider Battalion in de vroege morgen van 12 februari 1943, vijf mijl ten westen van Sened Station in Tunesië. De eenheid van Lieutenant Colonel Darby kreeg opdracht de vijand op te jagen en het gebied te zuiveren van mitrailleur- en kanonopstellingen die de opmars van onze troepen belemmerden. Zonder acht te slaan op eigen veiligheid verkende hij op de dag voorafgaand aan de aanval de vijandelijke posities en bereidde de aanval voor die hij de volgende morgen om 01:00 lanceerde. De grondige organisatie en het succes van de aanval die door Lt.Col Darby zelf werd geleid, toonde een initiatief, moed en plichtsbesef die een eer zijn voor de strijdkrachten van de Verenigde Staten.

General Orders No. 14, Headquarters, II Corps (March 7, 1943).
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Ranger Battalion, Central Task Force, U.S. Army
Toegekend op:
9 juli 1943
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand terwijl hij het bevel voerde over het 1ste Ranger Battalion, in actie tegen vijandelijke troepen gedurende vijf dagen van 21 tot 25 maart 1943. Zijn groep, het 1ste Ranger Battalion aanvoerend over 15 kilometer, bijna geheel door berggebied in de nacht van 20 op 21 maart, nam Lieutenant Colonel Darby met zijn groep bij het ochtendgloren en met complete verrassing een sterk verdedigde vijandelijke positie in. Lt. Col Darby, altijd opvallend in de voorste gelederen leidde de aanvallen op de vijand onder vuur van mitrailleurs en artillerie en vestigde een frontlinie door zijn knappe inzet van van handgranaten en man tegen man gevechten. Het succes van deze aanval was grotendeels te danken aan de opmerkelijke heldenmoed van Lt Col Darby die met volledige minachting voor eigen veiligheid de aanval leidde. Op 22 maart, nogmaals zijn Raider Battalion aanvoerend onder vijandelijk artillerievuur, leidde Lt Col Darby zijn mannen dapper in een opmars naar Bou Hamra waar hij gevangenen maakte en een batterij zelfrijdend geschut vernietigde. Gedurende de twee volgende dagen, toen zijn Raider Battalion in een defensieve positie lag bij het ** Infantry Regiment, vuurde Lt Col Darby weer de hardnekkige tegenstand van zijn mannen aan door zich vrijelijk onder zijn mannen te begeven, stellingen in te richten, zijn mannen aan te moedigen en hun vuur te leiden. In de nacht van 25 maart, na vijf dagen van bittere en bijna ononderbroken gevechten, terwijl hij zijn Rangers had ingezet in een geslaagd achterhoedegevecht, toonde Lt Col Darby weer uitzonderlijke heldenmoed door aan het hoofd van zijn dekkingstroepen te blijven en onder mitrailleur- en artilerievuur de richting voor zijn Rangers aan te geven. De onzelfzuchtige moed getoond door Lt Col Darby spoorde zijn commando aan tot steeds grotere inspanningen en bleek een uiterst belangrijke factor in het uiteindelijke succes in deze sector. Lt Col Darby’s dappere leiding, zijn persoonlijke moed en vurig plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem, zijn eenheid en het Amerikaanse leger tot eer.

General Orders No. 50, Headquarters, U.S. Army-North African Theater of Operations, (July 9, 1943).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Ranger Battalion, Seventh Army, U.S. Army
Toegekend op:
6 september 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand terwijl hij het bevel voerde over het 1ste Ranger Battalion, in actie tegen vijandelijke troepen in juli 1943 op Sicilië. In de morgen van ** juli 1943 lanceerde de vijand met zowel infanterie als pantsereenheden een aanval op ** op Sicilië dat door de Rangers onder bevel van Col Darby was veroverd. Col Darby leidde persoonlijk zijn mannen bij het afslaan van de aanval door het knap inzetten van handgranaten, geweren en raketlanceerders. Altijd in de voorste gelederen, zijn mannen bezielend en aanmoedigend slaagde Col Darby, met gebruik van een 37mm kanon dat hij persoonlijk bediende, erin niet alleen de aanval af te slaan maar ook met dit lichte wapen een van de tanks uit te schakelen terwijl met de andere twee werd afgerekend met goed gerichte handgranaten. Op ** juli 1943 waren zijn opmerkelijke leiding en onbevreesdheid weer zichtbaar toen hij zijn Raiders aanvoerde bij het afslaan van drie tegenaanvallen waarbij vier Type IV tanks werden uitgeschakeld en meer dan 3.000 man gevangen genomen werd.
Door zijn uitzonderlijke leiding en meer dan normale moed was Col Darby in hoogste mate verantwoordelijk voor het afwenden van de meest ernstige dreiging voor onze invallende troepen. Zijn dappere leiding, zijn persoonlijke moed en vurig plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem, zijn eenheid en het Amerikaanse leger tot eer.

Ontving deze tweede DSC als Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste.
General Orders No. 23, Headquarters, Seventh U.S. Army (September 6, 1943).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Ranger Battalion, Seventh Army, U.S. Army
Toegekend op:
1943
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Toegekend vanwege buitengewone, verdienstelijke en opmerkelijke dienstuitoefening in een positie met grote verantwoordelijkheid voor de Regering van de Verenigde Staten.

General Orders No. 14, Headquarters, II Corps(1943).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
1st Ranger Battalion
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
1st Ranger Battalion
Aanbeveling:
In de periode van 9 tot 28 september 1943 voerde Colonel Darby (toen Lieutenant-colonel) het bevel over het 1st Raider Battalion en andere troepen in het gebied ten noorden van Maiori. Voornamelijk door zijn persoonlijke energie en inspirerend leiderschap bezetten zijn troepen op de dag van de invasie, 9 september, belangrijke posities in de bergen die uitkeken op de vlakte van Napels. Deze posities werden met succes behouden tegen voortdurende vijandelijke aanvallen en zwaar artillerievuur, daarbij behield hij waardevolle observatieposten voor het Britse 10th Corps. De posities die door zijn troepen werden bezet, stelden mobiele eenheden in staat om de vlakte van Napels in te trekken. Gedurende de hele periode toonde Col Darby volledige minachting voor eigen veiligheid door voortdurend onder zwaar mitrailleur- en granaatvuur zijn voorste eenheden op te zoeken en regelmatig zelf verkenningen te doen naar vijandelijke posities. Hij overwon alle moeilijkheden met gemak en tijdens een deel van de actie voerde hij het beveel over over een troepenmacht van 5,000 man met slechts een hele kleine staf Zijn vastberadenheid en moed onder vuur vormden een voortdurende inspiratie voor zijn troepen, hielden hun moreel hoog en stelden hen in staat in moeilijk terrein belangrijke stellingen te behouden.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Toegekend met Zilveren Ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto's