TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roseberry, Joseph E.

Geboortedatum:
4 december 1921 (Riverton, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 april 1945 (Eisenach, Luxemburg)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
Vak: N. Rij: 10. Graf: 16.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Joseph Roseberry werd in 1921 in Riverton, Illinois, USA geboren. Zij ouders waren Hesse Earl en Lulu Roseberry; hij had twee broers, Bobie en Raymond en een zuster genaamd Rosemary. Zijn vader werkte in Riverton als smid en zijn moeder was huisvrouw. Na het doorlopen van Springfield College meldde Joseph zich op 18 september 1942 aan bij het leger als sergeant (Staff Sergeant). Hij werd eerst ingedeeld bij het 865th Bombardier Training Squadron (Bommenwerper Opleidingseenheid) op de Luchtmachtbasis San Angelo, Texas en later overgeplaatst naar de Field Artillery School (School voor Veldartillerie), Fort Sill, Oklahoma voor het volgen van een vliegeropleiding. Na voltooing van deze opleiding werd hij geplaatst op het Batterijhoofdkwartier van het 901st. Field Artillery Batallion (Bataljon Veldartillerie), Camp McCoy, Wisconsin.
Op 30 juli 1944 aanvaardde hij zijn benoeming tot 2de Luitenant en op 1 maart 1945 werd hij bevorderd tot 1ste Luitenant.
Roseberry werd ingedeeld bij het 901st Field Artillery Batallion als Staff Sergeant en als piloot van een Stinson L5 waarnemingsvliegtuig. Op 10 januari 1945 kwam hij in Europa aan. Zijn taak als piloot van een L5 was het waarnemen van vijandelijke troepenbewegingen. Op een dag viel zijn radio gedeeltelijk uit. Hij kon nog wel berichten verzenden maar geen meer ontvangen.
Het 901st FAB zat vast en Majoor McKee van het 901st FAB kon geen vijandelijke beweging of doelen meer waarnemen. Hij riep Luitenant Roseberry bij zich en vroeg hem samen met hem te gaan vliegen om de vijandelijke linies op te zoeken. Roseberry vond het goed en ze stegen dezelfde dag nog op. Even later ontvingen de grondtroepen van het 901st FAB het bericht dat ze een pantsertrein hadden waargenomen. Dat was het laatste bericht dat ze van Lt. Roseberry en Majoor McKee ontvingen. Later die dag ontving het 901st FAB een melding waarin hen werd meegedeeld dat Lt. Roseberry en Majoor McKee waren neergeschoten door het geschut op de trein die ze hadden ontdekt. Het is niet bekend of ze zelf werden getroffen maar het vliegtuig stortte neer en raakte een stenen wegmarkering. Een veteraan zag hun lichamen voordat die door de gravendienst werden weggehaald. Hij geloofde dat Lt. Roseberry nog leefde toen ze de markering raakten want hij probeerde vermoedelijk op de weg te landen maar het vliegtuig reageerde niet meer.
Lt. Joseph Roseberry sneuvelde in het gevecht op 12 april 1945.
Lt. Roseberry ontving diverse onderscheidingen voor buitengewone moed. Hij ontving de Air Medal en de Silver Star voor een vlucht onder zwaar vuur toen hij voedsel, medische instrumenten en plasma voor de grondtroepen afwierp. Deze onderscheidingen werden posthumm toegekend en hij ontving posthuum ook een Purple Heart (gewondenmedaille).
Dienstnummer: O-557783.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant
Eenheid:
901st Field Artillery Battalion, 76th Infantry Division "Onaway", U.S. Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Hij ontving de Air Medal en de Silver Star voor een operatie onder zwaar vijandelijk vuur, waarbij hij voedsel, medische apperatuur en plasma dropte voor de troepen op de grond. Deze onderscheidingen werden posthuum uitgereikt.

Verleend met Eikenloof op 04-03-1945
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
901st Field Artillery Battalion, 76th Infantry Division "Onaway", U.S. Army

Met drie Battle Stars voor de veldslagen in "Ardennes-Alsace", "Central Europe" en "Rhineland"

European-African-Middle Eastern Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
901st Field Artillery Battalion, 76th Infantry Division "Onaway", U.S. Army
Hij ontving het Purple Heart posthuum omdat hij tijdens een operatie op 12 april 1945 om het leven kwam.
Hij werd neergeschoten met zijn L5 toestel nabij Meineweh.
Purple Heart

Bronnen

Foto