Ida Laura Veldhuyzen van Zanten heeft de eer om als enige vrouw op de lijst van ontvangers van het Vliegerkruis mag prijken. Ze groeide op in een gezin met zes broers. Na een tevergeefse sollicitatie als stewardess bij de KLM, besloot ze haar geluk elders in de wereld te beproeven. In Groot-Brittannië nam ze vlieglessen en behaalde in 1938 haar Sportbrevet A. Met dit op zak pleitte ze persoonlijk bij KLM-directeur Plesman voor een baan. Uiteindelijk werd ze als stewardess aangenomen.
Tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939, werkte Ida bij de KLM, maar ze verruilde deze voor hostess bij de Rederij Van Nieveld Goudriaan. Hierna werd ze actief bij het Vrouwelijke Vrijwilligerskorps voor hulp aan de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.
Na twee mislukte pogingen om in Engeland te geraken, wist Ida via Frankrijk naar Zwitserland te ontkomen. Door haar vooroorlogse KLM contacten, wist ze op 13 augustus 1942 met een vliegtuig van Lissabon naar Londen te komen. Doordat in oorlogstijd geen vrouwelijke piloten werden aangenomen, deed Ida dienst bij de Inlichtingendienst. Hier ontmoette zij Prins Bernhard, die regelde dat zij bij het Vrouwelijke hulpkorps van de RAF kon komen. Hier werd ze uiteindelijk geplaatst bij de Air Transport Auxiliary (ATA), een burger organisatie die het transport verzorgde van vliegtuigen vanuit de fabriek naar de militaire bases.
Ze maakt 583 vlieguren bij de ATA. Als enige vrouw ontvangt ze daarvoor het Vliegerkruis.
Na de oorlog wil ze blijven vliegen. Eerst als compagnon in een klein luchtvaartbedrijfje. Met een tweemotorige Miles M.57 Aerovan vliegt ze met 6 passagiers van Engeland naar Kaapstad. Daarna alleen als hobby, vliegt ze tot kort voor haar dood nog in motor- en zweefvliegtuigen en treedt toe tot de exclusieve "club" van piloten die meer dan 50 jaar hun vliegbrevet hebben.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!