TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harris, Wesley Dalton "Spike"

Geboortedatum:
8 oktober 1916 (Bronoco/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 september 1962 (Roswell/New Mexico, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-453241
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company C, 307th Airborne Engineer Battalion, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
15 oktober 1943
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend bij Company C, 307th Airborne Engineer Battalion, 82nd Airborne Division, in actie gedurende de periode van 15 to 20 september 1943. Nadat hij onder geconcentreerd vijandelijk vuur van luchtafweer en automatische wapens in de nacht van ****** met succes was afgesprongen, verzamelde Lieutenant Harris alle mannen die hij kon vinden en leidde hen met succes door vijandelijk gebied tot hij op 15 september om 18:00 uur en zonder verliezen eigen troepen bereikte bij ******. Lt Harris bracht waardevolle informatie mee terug over opstellingen van de vijandelijke troepen, tanks en artillerie die van onschatbare waarde was voor verdere operaties. Gedurende deze operatie verkende hij persoonlijk, met volledige minachting voor eigen veiligheid, al het terrein waar hij doorheen trok om zijn mannen te vrijwarewn voor onverwachte aanvallen.
Zijn dappere acties en toegewijde plichtsbesef, met gevaar voor eigen leven, pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem en de Amerikaanse landmacht tot grote eer.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company C, 307th Airborne Engineer Battalion, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
14 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wesley D. Harris (0453241), Captain (Infantry), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als commanderend officier van het 307th Airborne Engineer Batallion, 82nd Airborne Divison in actie tegen de vijand op 20 september 1944 in Nederland. Onder hevig vuur leidde Capt. Harris persoonlijk het laden en de beweging van de aanvalsboten die het 504th Parachute Infantry Regiment in staat stelden met succes de rivier de Waal over te steken en het vitale bruggenhoofd bij Nijmegen te vestigen. Onder zwaar vijandelijk vuur van mitrailleurs, 20 mm geschut en artillerie stak hij in een van de eerste aanvalsboten met de eerste aanvalsgolf over en raakte pijnlijk gewond aan zijn rug en arm maar bleef toezicht houden op het laden en de beweging van de boten. Nadat hij op de zuidelijke oever van de rivier was teruggekeerd, weigerde hij afgevoerd te worden maar bewerkstelligde een snelle en grondige reorganisatie van de resterende boten en het personeel voor de oversteek van de tweede golf. Terwijl hij de tweede golf aanvoerde werd een ponton bij zijn boot door vijandelijke vuur geraakt en sloeg om maar Capt. Harris sprong in de rivier en ondanks zijn gewonde toestand hielp hij drie man andere boten in te komen. Capt. Harris keerde toen terug naar de zuidelijke oever en bij het toezicht houden op het laden van de derde golf raakte hij bewusteloos door bloedverlies. Capt. Harris’ onverschrokken leiding, zijn heldhaftig leiderschap en grote professionele bekwaamheid droegen direct bij aan het succesvol vestigen van het bruggenhoofd en passen binnen de hoogste tradities en waarden van de Amerikaanse Landmacht.

Headquarters, XVIII Airborne Corps, General Orders No. 8
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company C, 307th Airborne Engineer Battalion, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
8 oktober 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van Nijmegen in de periode van 17 september tot 4 Oktober 1944 zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen.

K.B. van 8 october 1945, Nr. 31.

Bronnen

Foto