TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Veen, van der, Gerrit Jan

Geboortedatum:
26 november 1902 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 juni 1944 (Overveen, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
Vak: 19. 
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Amsterdam, Zomerdijkstraat 22. Zoon van slager Gerrit Jan van der Veen (11 juli 1872) en Dorothea Lorenz (27 november 1873 Amsterdam). Huwde op 25 november 1931 met Louise Adriana van der Chijs (5 september 1909 Amsterdam). Uit deze verbintenis zijn twee kinderen geboren. Werktuigbouwkundige Bataafsche Petroleum Maatschappij op Curaçao/beeldhouwer. Oorspronkelijk Luthers, later geen kerk. Lid verzet onder de schuilnaam Bolhoed. In de jaren 1939/1940 was Van der Veen blokhoofd van de Vrijwillige Luchtbescherming in Amsterdam. Van meet af aan weigerde hij de Ariërverklaring te tekenen. Eveneens fel verzette hij zich tegen de door de Duitsers in het leven geroepen Kultuurkamer voor kunstenaars. Van der Veen, behorend tot de meest bekende Nederlandse verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog, was medewerker en verspreider van de illegale bladen Brandarisbrief en de Vrije Kunstenaar. Met Franciscus Duwaer (1 januari 1911 Amsterdam - 10 juni 1944 Overveen) vormde hij in 1942 de Persoonsbewijzencentrale (PBC). Deze hield zich bezig met de vervalsing van persoonsbewijzen, stamkaarten en Ausweise. Met anderen maakte hij op 29 april 1944 op de Algemene Landsdrukkerij in Den Haag 10.000 blanke persoonsbewijzen buit. Bij een poging op 1 mei 1944 gevangenen te bevrijden uit het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam ontstond een schietpartij waarbij hij getroffen werd door twee vijandelijke kogels. Met als gevolg een dwarslaesie. Enige tijd daarna is hij gearresteerd en door het Polizeistandgericht in Amsterdam tot de doodstraf veroordeeld. Nog dezelfde dag is hij gefusilleerd. Postuum is Van der Veen bij Koninklijk Besluit nr. 17 d.d. 7 mei 1946 het Verzetskruis toegekend. Twee dagen later werd deze onderscheiding aan de nabestaanden uitgereikt. Later ontving hij eveneens postuum de Amerikaanse onderscheiding Medal of Freedom en het Verzetsherdenkingskruis. In ieder geval zijn in Amsterdam, Baarn, Best, Delft, 's-Gravenhage, Hoogvliet, Leiden, Leidschendam, Middelburg, Montfoort, Nieuwegein, Oss, Oudewater, Reeuwijk, Soest, Vlaardingen, Zeist en Zwijndrecht straten naar hem vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
9 mei 1946
Voordracht:
"Voor onder gevaarlijke omstandigheden betoonden moed, initiatief, volharding, offervaardigheid en toewijding in den strijd tegen den overweldiger van de Nederlandsche onafhankelijkheid en voor het behoud van de geestelijke vrijheid, daarmee in hem eerende een der uitingsvormen van het verzet, dat in zijn veelzijdige activiteit van 15 mei 1940 tot 5 mei 1945 in stijgende mate den vijand heeft geschaad en op onvergetelijke wijze to de bevrijding van het Vaderland heeft bijgedragen."

Postuum toegekend
Verzetskruis 1940-1945 (VKN)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1953
Aanbeveling:
Voor hun opmerkelijke diensten tijdens ondergrondse activiteiten in het kader van het georganiseerde burgerlijke en militaire verzet in Nederland gedurende de periode van bezetting van dat land door de Duitsers vanaf 7 december 1941 waaronder diverse gevallen van dergelijke waardevolle diensten die hebben geleid tot de bevrijding in mei 1945.

Postuum toegekend
Medal of Freedom
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
3 september 2002

Postuum toegekend
De uitreiking van de onderscheiding vindt plaats in de Gerrit van der Veenschool, in de gelijknamige straat in Amsterdam-Zuid uit handen van de Israelische Ambassadeur aan zijn dochters Louky en Gerda en zijn zoon Gerrit Jan (Wolffensperger).
Yad Vashem-decoration

Bronnen