TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ware, Keith Lincoln

    Geboortedatum:
    23 november 1915 (Denver/Colorado, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    13 september 1968 (Loc Ninh/Binh Long Provincie,Zuid-Vietnam)
    Begraven op:
    Arlington National Cemetery
    Vak: 30. Graf: 258-3.
    Dienstnummer:
    0-33181
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Generaal-majoor Keith Lincoln Ware was een Amerikaanse legerofficier die de hoogste onderscheiding voor moed van het Amerikaanse leger ontving, de Medal of Honor, voor zijn heroïsche daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij sneuvelde toen hij het bevel voerde over een divisie tijdens de oorlog in Vietnam.

    Keith Lincoln Ware werd geboren op 23 november 1915 in Denver, CO. Hij werd in 1941 opgeroepen voor het Amerikaanse leger en in 1942 naar de Officer Candidate School gestuurd, waar hij zich ontpopte als tweede luitenant en pelotonsleider gestationeerd in Fort Ord, CA. Na een uitgebreide dienst in het Europese Operatiegebied was hij in december 1944 opgeklommen tot de rang van luitenant-kolonel en voerde hij het bevel over het 1ste Bataljon, het 15de Infanterieregiment en de 3de Infanteriedivisie.

    Op 26 december 1944 viel Ware's bataljon een zwaar versterkte Duitse positie op een heuveltop aan. Toen hij ontdekte dat een van de aanvalscompagnieën tot stilstand was gekomen en zich onder zwaar vuur aan het ingraven was, ging Ware voorbij hun positie en maakte een nauwkeurige verkenning van de Duitse posities, waarbij hij opzettelijk hun vuur trok om hun locatie te bepalen. Na twee uur keerde hij terug naar de compagnie en bracht een kleine strijdmacht terug - elf man en een tank - om de aanval te hervatten; Hij leidde persoonlijk de opmars en schakelde vier machinegeweerposities uit voordat de heuvel veilig was gesteld. Vijf van de elf mannen die bij hem waren, raakten gewond en Ware zelf raakte gewond. Voor zijn optreden in deze opdracht ontving hij de Medal of Honor.

    In tegenstelling tot de meeste dienstplichtigen bleef Ware na demobilisatie in het leger, werd hij een beroepssoldaat en een van de eerste voormalige dienstplichtigen die de rang van algemeen officier bereikten.

    Ware arriveerde kort voor het uitbreken van het Tet-offensief begin 1968 in Vietnam en diende als plaatsvervangend commandant van de II Field Force. Onmiddellijk na het begin van de Tet-aanvallen naar Saigon gestuurd, nam hij de controle over de Amerikaanse troepen in het gebied over en vormde Task Force Ware. Na enkele dagen van zware gevechten had hij de situatie gestabiliseerd en werd de taskforce uiteengedreven. Hierna kreeg Ware in maart 1968 de opdracht om het bevel te voeren over de 1st Infantry Division.

    Op 12 en 13 september van dat jaar, terwijl elementen van de divisie dicht bij Loc Ninh nabij de Cambodjaanse grens betrokken waren, maakte hij verschillende lage passen over de gevechten in een helikopter om zijn eenheden beter te kunnen leiden. Zwaar luchtafweergeschut bracht de helikopter echter op 13 september neer, samen met Ware, zijn drie leden van de commandostaf en de vier helikopterbemanningen; er waren geen overlevenden. Ware werd de vierde Amerikaanse algemene officier (en de eerste algemene officier van het leger) die sneuvelde in de strijd in de oorlog in Vietnam. Ware ontving voor deze actie in oktober 1968 postuum het Distinguished Service Cross.

    Zijn naam is te vinden op het National Vietnam Veterans Memorial: Panel W44 Line 55.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
    Eenheid:
    1st Battalion, 15th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
    Toegekend op:
    18 juni 1945
    "Lt. Col. Ware commandeerde het 1ste bataljon dat een sterk bezette vijandelijke positie aanviel op een heuvel bij Sigolsheim in Frankrijk. Hij ontdekte dat een van zijn aanvalscompagnieën was opgehouden en gedwongen was zich in te graven onder een concentratie van vijandelijk artillerie-, mortier- en mitrailleurvuur. De compagnie had verliezen geleden bij zijn pogingen de heuvel in te nemen. Zich realiserend dat zijn mannen nieuwe moed moest worden ingesproken ging Lt. Col. Ware 150 meter voor de voorste eenheden van zijn commando uit en verkende twee uur lang de vijandelijke posities, opzettelijk hun vuur aan zich trekkend zodat de vijand daarmee zijn posities verried. Terugkerend naar zijn compagnie bewapende hij zich met een automatisch geweer en ging moedig in de richting van de vijand, gevolgd door twee officieren, negen manschappen en een tank. Terwijl hij een vijandelijke mitrailleur naderde, schoot Lt. Col. Wade twee Duitse infanteristen neer en vuurde lichtspoormunitie in de stelling waarmee hij de positie ervan aangaf aan de tank die direct daarop het wapen uitschakelde. Lt. Col. Ware wendde zijn aandacht naar een tweede mitrailleur, doodde twee ondersteunende infanteristen en dwong de anderen zich over te geven. De tank vernietigde het wapen. Nadat hij de munitie voor het automatische geweer had verbruikt, pakte Lt. Col. Ware een M1 geweer, doodde een Duitse infanterist en vuurde op een derde mitrailleur, 50 meter verder. Zijn tank schakelde het wapen uit. Toen hij een vierde mitrailleur naderde gaven de ondersteunende infanteristen zich over en de tank schakelde het wapen uit. Gedurende deze actie wijdde Lt. Col. Ware’s kleine aanvalsgroep zich volledig aan het aanvallen van vijandelijke posities die niet zijn directe en persoonlijke aandacht kregen. Vijf leden uit zijn groep van 11 raakten gewond en Lt. Col. Ware raakte zelf ook gewond maar hij weigerde medische behandeling tot deze belangrijke heuvel was gezuiverd van vijanden en vast in handen van zijn commando was."
    Medal of Honor - Army (MoH)
    Periode:
    Vietnam Oorlog (1955-1975)
    Rang:
    Major General (Generaal-majoor)
    Eenheid:
    Commanding General, HQ, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
    Toegekend op:
    25 oktober 1968
    Distinguished Service Cross (DSC)
    Aanbeveling:
    Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties betreffende een conflict met een gewapende vijandelijke troepenmacht in de Republiek Vietnam, dienend bij Headquarters and Headquarters Company, 1st Infantry Division. Major general Ware onderscheidde zich door uitzonderlijk dappere acties op 12 en 13 september 1968 als commanderend generaal van de 1st Infantry Division tijdens een operatie in de omgeving van Loc Ninh. Eenheden van de divisie raakten in fel gevecht met een versterkt Noord-Vietnamees regiment. Hoewel hij wist dat de vijand luchtafweergeschut in het gebied had liet General Ware zijn helicoptercommandant op minimale hoogte vliegen zodat hij het felle gevecht van zijn infanterie eenheden beter kon leiden en coördineren. Bij verschillende gelegenheden werd zijn toestel geraakt door vuur van de Communistische luchtafweerstellingen maar General Ware bleef laag vliegen wat hem maximale controle over zijn troepen verschafte en de beste waarneming van de opstelling van de Noord-Vietnamezen. Hij werd gedood toen zijn toestel door een vijandelijk salvo werd geraakt waardoor het neerstortte en in brand vloog. De persoonlijke moed en leiderschap van General Ware inspireerden zijn mannen zodanig dat ze uiteindelijk de totale overwinning op de vijand behaalden. Het uitzonderlijke heldendom en plichtsbesef van Major General Ware, ten koste van zijn leven, pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, zijn eenheid en de landstrijdkrachten van de Verenigde Staten tot grote eer.

    Headquarters, U.S. Army, Vietnam, General Orders No. 4958 (postuum toegekend)
    Periode:
    Vietnam Oorlog (1955-1975)
    Rang:
    Major General (Generaal-majoor)
    Eenheid:
    Commanding General, HQ, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
    Toegekend op:
    23 januari 1968
    Distinguished Service Medal - Army (DSM)
    Wegens buitengewoon waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Straten van Amerika in de periode van september 1964 tot november 1967.
    Periode:
    Vietnam Oorlog (1955-1975)
    Rang:
    Major General (Generaal-majoor)
    Eenheid:
    Commanding General, HQ, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
    Toegekend op:
    4 februari 1969
    Distinguished Service Medal - Army (DSM)
    Wegens buitengewoon waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Straten van Amerika in de periode van november 1967 t/m september 1968.

    Department of the Army, General Orders No. 8 (Bronze Oak Leaf Cluster postuum toegekend)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    w/ Arrowhead Device and two ​3⁄16" Bronze Stars
    European-African-Middle Eastern Campaign Medal
    Periode:
    Naoorlogse Periode (1945-Heden)

    w/ ​3⁄16" Bronze Star
    National Defense Service Medal (NDSM)
    Periode:
    Vietnam Oorlog (1955-1975)

    w/ two ​3⁄16" Bronze Stars
    Vietnam Service Medal (VSM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    /w Gold Star
    Croix de Guerre (1939-1945)
    Periode:
    Vietnam Oorlog (1955-1975)

    w/ 1960- Device
    Republic of Vietnam Vietnam Campaign Medal

    Bronnen