TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nooy, Cornelius Nicholas

Geboortedatum:
15 april 1921 (Smithtown/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 maart 1958
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-177027.

Cornelius N. Nooy werd op 15 april 1921 geboren in Smithtown, Long Island, New York. In 1939 studeerde hij af aan de Long Island High School. Aansluitend volgde hij een opleiding boomkunde aan de New York State Institute of Agriculture.

In augustus 1942 ging Conrnelius N. Nooy bij het Naval Aviation Cadet Program en ontving hij zijn wing in januari 1943. Op 1 mei 1943 werd hij toegevoegd aan het Fighter Squadorn 31 (VF-31), gestationeerd te NAS Atlantic City, New Jersey met de rang van Ensign. Hieropvolgend werd de eenheid toegevoegd aan de U.S.S> Cabot en vloog met de Grumman F6F-3 Hellcat. Met de eenheid diende hij op de Cabot van september 1943 en oktober 1944. Hierna was hij bij de 10 oorspronkelijke piloten van de eenheid die voor een tweede tour bijtekenden, dit keer aan boord van de U.S.S. Belleau Wood. Aan boord van de U.S.S. Cabot, schoot Nooy 15 vijandelijke vliegtuigen neer. Aan boord van de Belleau Wood schot hij er nog eens vier neer. Hiermij kwam zijn totaal op 19 tijdens de oorlog.

Zijn totale score was als volgt:
- 1 overwinning: 29 januari 1944, Kwajelein;
- 2 overwinningen: 30 maart 1944, Palau;
- 4 overwinningen: 4 juli 1944, Iwo Jima;
- 3 overwinningen: 13 september 1944, Mindenao, Fillippijnen;
- 5 overwinningen: 21 en 22 september 1944, Luzon, Fillippijnen;
- 4 overwinningen: 25 juli 1945, Yokaichi Vliegveld.

Toen de oorlog voorbij was, keerde Cornelius Nooy terug naar New York maar bleef actief bij de US Naval Reserves en werd in 1952 tot Lieutenant Commander bevorderd. Cornelius Nooy was pas 36 toen hij op 12 maart 1958 aan kanker overleed.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Pilot Fighter Squadron 31 (VF-31), U.S.S. Cabot (CVL-28)
Toegekend op:
7 september 1944
Synopsis:
"Vanwege buitengewoon heldendom in operaties tegen de vijand, terwijl hij diende als Pilot van een, op een vliegdekschip, gestationeerde Marinejager, bij Fighting Squadron Trhirty-one (VF-31), vliegend vanaf de U.S.S. Cabot (CVL-28), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de West Pacific, op 4 juli 1944. Deelnemend aan een jachtaanval boven de door de Japanners bezette Bonin eilanden, vloog Lieutenant Nooy zijn toestel moedig tegenover de vijand, dook van een hoogte van 3 km om een vijandelijke jager te vernietigen die een eigen toestel aanviel op 15 meter boven de kust. tijdens dezelfde actie schoot Lieutenant Nooy drie andere toestellen neer en vernietigd emogelijk nog een vierde. Door deze vechtlust, initietieven en moed, heeft Lieutenant Nooy daadwerkelijk bijgedragen aan het succes van de operaties in dit gebied en hield hij de tradities van de United States Naval Service hoog."

Commander 1st Carrier Task Force: Serial 0527 (September 7, 1944)
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Pilot Fighter Squadron 31 (VF-31), U.S.S. Cabot (CVL-28)
Toegekend op:
17 oktober 1944
Silver Star Medal (SSM)
Voordracht:
"Vanwege buitengewone moed en onversaagdheid tijdens operaties tegen de vijand terwijl hij diende als Pilot van een, op een vliegdekschip, gestationeerde Marinejager, bij Fighting Squadron Trhirty-one (VF-31), vliegend vanaf de U.S.S. Cabot (CVL-28), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de buurt van de Fillippijnse eilanden op 13 september 1944. Deelnemend aan een aanval vlak voor het donker tegenover een grote hoeveelheid vijandelijke vliegtuigen, voerde Lieutenant Nooy zijn aanvallen uit op lage hoogte, door zwaar vijandelijke luchtafweer en schoot hij twee vliegtuigen neer. Toen zijn munitie was opgeraakt tijdens het aanvallen van een derde toestel, manouvreerde hij zijn vliegtuig zodanig boven het Japanse toestel en dwong deze zich te pletter te vliegen tegen een heuvelrug. Zijn nadenkend initietief, gevechtsinleving en toewijding tot de dienst hebben daadwerkelijk bijgedragen aan het succes van de operatie en leggen veel krediet neer bij Lieutenant Nooy en de United States Naval Service."

Commander Fast Carrier Task Force: Serial 0642 (October 17, 1944)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Pilot Fighter Squadron 31 (VF-31), U.S.S. Cabot (CVL-28)
Toegekend op:
17 oktober 1944
Navy Cross
Voordracht:
"Vanwege buitengewoon heldendom in operaties tegenover de vijand, terwijl hij diende als Pilot van een, op een vliegdekschip, gestationeerde Marinejager, bij Fighting Squadron Trhirty-one (VF-31), vliegend vanaf de U.S.S. Cabot (CVL-28), in actietegen vijandelijke Japanse troepen in de buurt van de Fillippijnse eilanden op 21 september 1944. Een gedurfd en aggressieve piloot, leidde Lieutenant Nooy zijn sectie in een jachtaanval op een belangrijk, door de vijand bezet vliegveld. Zijn toestel met vaardigheid en moed sturend, wist hij vijf vijandelijke toestellen neer te halen met slecht kleine schade aan zijn toestel en voerde hij later een bomaanval uit die resulteerdein een voltreffer op een Japanse hangar. Door zijn superbe vliegkunst, moedige vliegvaardigheden en onaflatende toewijding tot de dienst, heeft Lieutenant Nooy nadrukkelijk bijgedragen tot het succes van de belangrijke operatie, Hierbij zichzelf en de United States Naval Service de hoogste verdienste toe brengend."


Tweede Navy Cross verkregen als gouden ster voor op het lint van zijn eerste Navy Cross.
Commander First Carrier Task Force: Serial 0642 (October 17, 1944)
Voordracht:
"Vanwege buitengewone moed en onversaagdheid in operaties tegenover de vijand terwijl hij diende als Pilot van een, op een vliegdekschip, gestationeerde Marinejager en Division Leader bij Fighting Squadron Thirty-one (VF-31), vliegend vanaf de U.S.S. Belleau Wood (CVL-24), in actie tegen vijandelijke Japanse strijdkrachten in de omgeving van Nageyr, Japan op 25 juli 1945. Toen zijn groep werd aangevallen door een meerderheid aan vijandelijke vliegtuigen terwijl ze een vliegveld aanvielen, waarschuwde Lieutenant Nooy zijn vlucht voor de aankomende vijand en, de aanval openend, schoot hij een vijandelijk toestel neer die op de staart van een vriend zat. Met de rest van zijn groep een verdedigende cirkel ovrmend, klom hij naar grotere hoogte om zo als lokaas te dienen en de vijand te verdrijven tot zijn groep voldoende hoogte had kunnen hebalen en hun divisie had kunnen vinden, lukte het hem drie meer vijandelijke toestellen neer te schieten en mogelijk nog een vierde. Zijn buitengewone vliegcapaciteiten, moed en toewijding tot de dienst waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."

Tweede Silver Star verkregen als gouden ster voor op het lint van zijn eerste Silver Star.
Commander Carrier Division 3: Serial 0195 (September 9, 1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Pilot Fighter Squadron 31 (VF-31), U.S.S. Belleau Wood (CVL-24)
Toegekend op:
9 september 1945
Navy Cross
Voordracht:
"Vanwege buitengewoon heldendom in operaties tegenover de vijand terwijl hij diende als terwijl hij diende als Pilot van een, op een vliegdekschip, gestationeerde Marinejager, Stike Leader van Fighting Squadron Thirty-One (VF-31), verbonden aan de U.S.S. Belleau Wood (CVL-24), in actie op 24 juli 1945, vliegend boven Kure, Japan. Zijn vier toestellen sterke aanvalsvlucht leidend tegenover grote eenheden van de Japanse Vloot, weerstond Lieutenant Nooy intens anti luchtafweervuur om een duikbomaanval uit te voeren op het Japanse slagschip ISE en een voltreffer scorend waarbij hij bijdroeg aan de vernietiging van het schip. Zijn vaardigheid, moed en toewijding tot de dienst waren ten alle tijde inspirerend en in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."

Derde Navy Cross verkregen als tweede gouden ster voor op het lint van zijn eerste Navy Cross.
Commander Carrier Division 3: Serial 0195 (September 9, 1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede DFC verkregen als gouden ster voor op het lint van zijn eerste DFC.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede Air Medal verkregen als gouden ster voor op het lint van zijn eerste Air Medal.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Derde Air medal verkregen als tweede gouden ster voor op het lint van zijn eerste Air Medal.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Vierde Air Medal, verkregen als derde gouden ster voor op het lint van de eerste Air Medal.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Vijfde Air Medal verkregen als vierde gouden ster voor op het lint van de eerste Air Medal.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Zesde Air Medal verkregen als een zilveren ster voor op het lint van de eerste Air Medal. De zilveren ster diende ter vervanging van de vier eerder verkregen gouden sterren en ter aanduiding van vijf verkregen aanvullende Air Medal's.
Air Medal (AM)

Bronnen

Foto