TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Morton, Dudley Walker

    Geboortedatum:
    17 juli 1907 (Owensboro/Kentucky, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    11 oktober 1943 (Straat van La Perouse, Stille Oceaan)
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Afgestudeerd aan de Marine Academie in 1926. Morton diende op het vliegdekschip USS Saratoga en de zware kruiser USS Chicago. In 1933 meldde Morton zich aan voor een opleiding bij de onderzeedienst en was hij commandant van de kleine onderzeeër R5. In 1942 werd hij aangewezen als commandant van de onderzeeboot USS Wahoo en maakte vijf patrouilles, waarvan de laatste hem fataal werd. Op zijn eerste patrouille vertrok hij uit Brisbane in Australië, en op alle andere patrouilles vanuit zijn basis in Pearl Harbor.
    Op zijn laatste patrouille bracht hij bij Japan 4 schepen van de Japanse vrachtvloot tot zinken. Echter de Japanners maakten ook melding van een succesvolle anti-onderzeebootaanval op 11 oktober in de Straat van La Pérouse. Hun doel was ongetwijfeld de Wahoo, die met de gehele bemanning verloren ging terwijl de onderzeeër bezig was om haar activiteiten op haar zevende oorlogspatrouille te beëindigen.
    Dudley Morton bracht 19 schepen met een totale tonnage van 55.000 ton tot zinken.
    Dienstnummer: 0-063274.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Commander
    Eenheid:
    USS Wahoo (SS-238) U.S. Navy
    Toegekend op:
    21 juni 1943
    Aanbeveling:

    Het Navy Cross wordt aan Lieutenant Commander, U.S. Navy, Dudley Walker Morton (0-063274) uitgereikt wegens wegens moed en onverschrokkenheid bij gevechtshandelingen als bevelvoerend officier van de U.S.S. Wahoo (SS-238) op de 3de oorlogspatrouille van die onderzeeboot in de periode tussen 16 januari tot 7 februari 1943 in door de vijand beheerste wateren in de Stille Zuidzee met als resultaat het tot zinken brengen van 31.890 ton vijandelijke scheepsruimte. Lieutenant Commander Morton, die knap een geïmproviseerde kaart had ontworpen van een weinig bekend vijandelijk gebied, gebruikte de kaart als gids en voer onbevreesd gevaarlijke wateren binnen waar hij een vijandelijke destroyer aanviel en tot zinken bracht. Later bond hij de strijd aan met een ongeëscorteerd Japans konvooi; in een veertien uur durende actie achtervolgde hij onvermoeibaar zijn prooi onder zwaar kanonvuur en wist uiteindelijk vier belangrijke schepen te vernietigen. Zijn inspirerend leiderschap, zijn heldere oordeel en zijn gedurfde agressie pasten binnen de hoogste tradities van de U.S. Naval Service.

    Serial 32
    Navy Cross
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Commander (Commandant)
    Eenheid:
    U.S.S. Wahoo (SS-238), U.S. Navy (U.S.S. Wahoo (SS-238), U.S. Navy)
    Toegekend op:
    22 april 1943
    Navy Cross
    Aanbeveling:
    Het Navy Cross met één Gouden Ster wordt uitgereikt aan Dudley Walker Morton (0-063274), Lieutenant Commander, U.S. Navy, wegens moed en onverschrokkenheid bij gevechtshandelingen tegen vijandelijke Japanse troepen in de Oost-Chinese Zee als bevelvoerend officier van de U.S.S. Wahoo ((SS-238) op de 4de oorlogspatrouille van die onderzeeboot in de periode tussen 23 februari en 6 april 1943. Tijdens belangrijke operaties in een uitzonderlijk gevaarlijk gebied leidde Commandant Morton het torpedo- en kanonvuur van zijn boot met opmerkelijke professionele vaardigheid en een helder oordeel en bracht daardoor acht vijandelijke schepen, een trawler en twee sampans, in totaal 36.693 ton scheepsruimte tot zinken en bracht ook schade toe aan een vrachtschip van 5.973 ton. Het briljante leiderschap en de dappere plichtsbetrachting, tijdens de hele actie door Commander Morton getoond strekken zijn dienstvak en de U.S. Naval Service tot grote eer.

    Uitgereikt als Gouden Ster op het lint van het eerste Navy Cross.
    Serial 0938.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Commander (Commandant)
    Eenheid:
    U.S.S. Wahoo (SS-238), U.S. Navy (U.S.S. Wahoo (SS-238), U.S. Navy)
    Toegekend op:
    11 juli 1943
    Navy Cross
    Aanbeveling:
    Het Navy Cross met Tweede Gouden Ster wordt uitgereikt aan Dudley Walker Morton (0-063274), Lieutenant Commander U.S. Navy wegens moed en onverschrokkenheid tijdens gevechthandelingen op de 5de oorlogspatrouille van die onderzeeboot in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de vijandelijke wateren van de Japanse Zee in de periode tussen 25 april en 21 mei 1943. Met opmerkelijke vaardigheid en moed deed Commander Morton agressieve aanvallen met torpedo's op vijandelijke schepen en slaagde erin een groot aantal vijandelijke schepen tot zinken te brengen of te beschadigen. Zijn gedurfde leiderschap, zijn onverwoestbare vechtlust en zijn grote plichtsbetrachting passen binnen de hoogste tradities van de U.S. Naval Service.

    Uitgereikt als Gouden Ster op het lint van het eerste Navy Cross.
    Serial 01623.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Commander (Commandant)
    Eenheid:
    U.S.S. Wahoo (SS-238), U.S. Navy (U.S.S. Wahoo (SS-238), U.S. Navy)
    Toegekend op:
    2 december 1943
    Navy Cross
    Aanbeveling:
    Het Navy Cross met Derde Gouden Ster wordt uitgereikt aan Dudley Walker Morton (0-063274), Lieutenant Commander U.S. Navy wegens moed en onverschrokkenheid tijdens gevechthandelingen op de 7de oorlogspatrouille van die onderzeeboot in actie tegen vijandelijke schepen in de Japanse Zee in de periode tussen 9 september en 11 oktober 1943. Met uitzonderlijke vaardigheid en durf voltooide Commander Morton drie zeer succesvolle oorlogspatrouilles in door Japan beheerste wateren, bracht zware verliezen toe aan de vijandelijke scheepvaart en op opeenvolgende belangrijke patrouilles dapper gevaarlijke, nauwe en ondiepe wateren binnenvarend, bracht hij tenminste één belangrijk vijandelijk schip tot zinken. Commandant Morton's briljante tactische vaardigheden en bezielende leiding tijdens deze uitzonderlijk gevaarlijke operaties strekken hem, zijn dienstvak en de U.S. Naval Service tot grote eer.

    Uitgereikt als Gouden Ster voor op het lint van de eerste Navy Cross.
    Zijn vierde Navy Cross werd posthuum toegekend
    Serienummer 0085.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Commander
    Eenheid:
    Commanding Officer U.S.S. Wahoo (SS-238)
    Toegekend op:
    1943
    Distinguished Service Cross (DSC)
    Aanbeveling:
    "De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen om de Distinguished Service Cross toe te kennen aan Dudley Walker Morton (0-63274), Lieutenant Commander, U.S. Navy, voor uitzonderlijk heldendom in verband met militaire operaties tegen een gewapende vijand terwijl hij diende als bevelhebber van de U.S.S. WAHOO (SS-238), in actie tegen vijandelijke eenheden in het Zuidwesten van de Pacific gedurende de periode van 24 tot 26 januari 1943. Commander Morton's gewaagde leiderschap, onaflatende vechtlust en briljant tactisch inzicht hebben het grootste respect over hemzelf afgeroepen, over de U.S.S. Wahoo en de United States Navy."

    South West Pacific Area, General Orders No. 16 (1943).

    Bronnen

    Foto